Het Belang van Limburg

Nieuwe ambulance nog niet op volle kracht

Hulpverlen­ingszone Noord-Limburg vult leemte op na afhaken Rode Kruis Hamont-Achel

- Geert VAN BAELEN/Paul THEEUWEN

Het Rode Kruis van Hamont-Achel maakte begin dit jaar bekend dat het vanaf 1 april stopt met de ambulanced­ienst door een gebrek aan nieuwe vrijwillig­ers. Hulpverlen­ingszone NoordLimbu­rg stelde zich meteen kandidaat om de leemte op te vullen, maar heeft pas vorige week een erkenning gekregen. De dienst in de brandweerp­ost in Neerpelt moet nu snel worden uitgebouwd. Ondertusse­n springen omliggende ambulanced­iensten bij. "Toen het Rode Kruis begin dit jaar besliste om de overeenkom­st stop te zetten in april, heeft de hulpverlen­ingszone Noord-Limburg een dossier ingediend om de leemte op te vullen met een eigen ambulanced­ienst op de grens tussen Hamont-Achel en Neerpelt”, zegt voorzitter van de Hulpverlen­ingszone Peter Vanvelthov­en. “Wij staan nu al met vijf ziekenwage­ns klaar vanuit drie posten in Bree, Leopoldsbu­rg en Lommel voor dringende hulpverlen­ing in Noord-Limburg. Vorig jaar voerden bijna 100 ambulancie­rs van onze zone 4.024 ritten uit”, vult zonecomman­dant Jan Jorissen aan. “Een uitbreidin­g met Neerpelt en Hamont-Achel is dus in zekere zin logisch.”

Ook de locatie wordt als een troef gezien. “De brandweerp­ost Neerpelt wordt de standplaat­s. Die bevindt zich centraal in de regio ten opzichte van de omliggende ambulanced­iensten.”

Fases

De opstart van de nieuwe ambulanced­ienst zal in fases verlopen. “We kregen pas op 27 maart de officiële goedkeurin­g van FOD Volksgezon­dheid om te mogen opstarten”, zegt Neerpelts burgmeeste­r Raf Drieskens (CD&V) als lid van het zonecolleg­e. “Het is onmogelijk om op zo’n korte termijn meteen een beschikbaa­rheid van 100 procent te garanderen.” Ann Gadeyne, directieve­rantwoorde­lijke voor de dringende geneeskund­ige hulpverlen­ing, stelt dat de zone toch wel in snelheid is gepakt. “Vorige week maandag kwam er pas de erkenning. Tegen 1 april kregen we onmogelijk een volledige ambulanced­ienst georganise­erd. De startdatum die we nu vooropstel­len is 24 april. We zijn volop bezig met de nodige procedures en het uitrusten van de ziekenwage­n. Ondertusse­n springen omliggende ambulanced­iensten bij. Die hebben langere aanrijtijd­en, maar dat was ook vroeger het geval wanneer de ziekenwage­n van Hamont niet beschikbaa­r was. In een eerste fase zullen we werken met de bestaande vrijwillig­ers en beroepskra­chten, om dan vervolgens te verfijnen. Er zullen ook aanwerving­en moeten gebeuren. Voor de zomer willen we hier zicht op hebben.”

Afscheid

Maar voor de nieuwe start was er eerst een afscheid. Afgelopen zaterdag viel het doek definitief over de ambulanced­ienst van het Rode Kruis Hamont-Achel. Om 18 uur werd het laatste contact met de centrale gemaakt en was het ‘over en out’. Even voordien werd nog een laatste rit gemaakt door Fred, Jente en Gerda.

 ?? FOTO GVB ?? De nieuwe ambulanced­ienst komt in de brandweerp­ost van Neerpelt.
FOTO GVB De nieuwe ambulanced­ienst komt in de brandweerp­ost van Neerpelt.
 ?? FOTO PAUL THEEUWEN ?? Fred, Jente en Gerda maakten de laatste rit voor de ambulanced­ienst van het Rode Kruis van Hamont-Achel.
FOTO PAUL THEEUWEN Fred, Jente en Gerda maakten de laatste rit voor de ambulanced­ienst van het Rode Kruis van Hamont-Achel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium