Het Belang van Limburg

Sint-Willebrord­usmelkerij tegen de vlakte

-

De ontmanteld­e melkerij SintWilleb­rordus is gesloopt. De oude gebouwen maken plaats voor een gloednieuw complex van landbouwma­chines Maurice Guedens. Zes voormalige werknemers van de melkerij kwamen een laatste keer herinnerin­gen ophalen. De voormalige melkerij SintWilleb­rordus was een erg modern gebouw voor zijn tijd. Gust Rymen: “Emanuel Vanderheid­en begon er in 1937 met de verkoop van steenkool en aardappele­n en daarna startte hij een romerij op. Ik werkte hier twee jaar als zelfstandi­ge en daarna voerde ik 22 jaar lang de meeste melk van alle landbouwer­s van Meldert.”

Hard werken

Marcel Vaes is een van de anciens die met veel plezier afzakt naar de voormalige melkerij: “Boeren van Meldert, Zelem, Schaffen en Deurne konden hier terecht met hun melk. Met paard en kar deed ik de melktoer. Ik haalde bij de boeren de melkkruike­n op. We moesten hard werken. Elke werkdag stonden we om 4 uur op. Met twee paarden haalden we de melk op en op de vele onverharde wegen zakte onze kar erg diep weg. Elk karspoor was soms zo diep als een gracht. De kruiken die 50 kilo wogen moesten we hier allemaal binnensleu­ren. Met heet water en stoom moesten we ze nadien poetsen. In de winter bevroren de leidingen en die moesten we dan losstomen. Op onze nek moesten we zware zakken melkpoeder naar het poederkot dragen en daar opstapelen. Die zakken gingen met een vrachtwage­n naar een chocoladef­abriek in Keulen. Hier werd ook platte en harde kaas gemaakt en de boeren uit de omgeving kwamen blokken ijs kopen.”

Veel plezier

Omer Suffeleers was 47 jaar bediende voor Sint-Willebrord­us en Debic. “Ooit werkten hier 58 mensen. Ik heb hier altijd graag gewerkt en we hebben veel plezier gemaakt.” Luc Bervoets ging in 1982 aan de slag in melkerij Sint-Willebrord­us. “Twee jaar later nam Debic (nu Friesland Campina) het bedrijf over en de oude gebouwen werden helemaal ontmanteld.” Maurice Guedens bracht in de voormalige melkerij zijn bedrijf met landbouwma­chines onder. “In 1986 kocht ik de leegstaand­e gebouwen. Hier is niets meer terug te vinden van het vroegere bedrijf. Ik begon met de verkoop en het onderhoud van landbouwma­chines. Nu ben ik 65 jaar en bijna met pensioen. Maar toch heb ik nog een nieuw gebouw laten zetten van 2.700 m2, waar iedereen terecht kan voor tuingereed­schap. Ik mocht bouwen op voorwaarde dat het oude complex zou verdwijnen.

In mei gaat mijn nieuwe zaak open. Als ik met pensioen ga, zullen zoon Gunther en dochter Katleen in mijn voetsporen treden”, besluit dorpsfiguu­r Maurice Guedens.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Maurice Guedens en gewezen werknemers van de melkerij haalden voor een laatste keer herinnerin­gen op.
FOTO KOEN LUTS Maurice Guedens en gewezen werknemers van de melkerij haalden voor een laatste keer herinnerin­gen op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium