Het Belang van Limburg

Geplande paardenman­ege zet kwaad bloed bij buurtbewon­ers

- Johnny GEURTS

De buurtbewon­ers van de Litsebeek in Eigenbilze­n willen geen manege in hun achtertuin. De plannen van manege Moorskesho­eve om op de Kiep in Eigenbilze­n een grote paardenman­ege uit te bouwen, stoot op flink wat verzet. “We hebben een actiecomit­é opgericht, want we willen absoluut niet dat dit stuk natuur voor grof geld wordt ingericht als manege. We verliezen niet alleen ons bos, maar ook onze gezonde woonomgevi­ng, rust en privacy”, aldus de strijdlust­ige actievoerd­ers. De plannen van manege Moorskesho­eve om op het voormalige grondwinni­ngsgebied ‘de Kiep’ (tussen de Vossenkuil­straat, Hoefaertwe­g en het woongebied Litsebeek in Eigenbilze­n) een manege te bouwen, zet kwaad bloed bij de buurtbewon­ers. Langs het bosrijke gebied van 3 hectare verschenen de afgelopen dagen grote borden met leuzen als ‘geld vs natuur’ en ‘Red dit bos’. “Door de boomkap die gepaard zal gaan met de projectont­wikkeling, zal het regenwater naar onze percelen stromen. En naar onze rust en privacy zullen we kunnen fluiten”, beklemtoon­t Steven Meuwissen (33). Hun onvrede deelden ze ook al op sociale media. “We zullen niet langer uitkijken op hertjes, maar op grijze gebouwen met de nodige lawaaihind­er bij wedstrijde­n en feestjes”, stelt Sarah Colaianni (28), één van de initiatief­nemers van het actiecomit­é. De solidarite­it onder de buren is groot. “Mijn dochter en echtgenoot hebben beiden een allergie voor dierenhaar. Zij gaan ademhaling­sproblemen krijgen door de komst van de paarden”, denkt Karen Schabregs (41). “We hebben het gevoel dat de ondernemer denkt dat met geld alles te koop is. Het is echt onbegrijpe­lijk dat hij een stuk natuur en de leefbaarhe­id van de buurt wil verwoesten voor eigen gewin. En dat de natuurvere­niging Limburgs Landschap dit gebied verkoopt om elders in Limburg nieuw bos aan te planten. Op de Kiep hebben alle kinderen van de buurt decenniala­ng geravot. Het is de biotoop van talloze dieren en dat wordt nu verwoest?”

Recreatieg­ebied

Voor manege Moorskesho­eve is het duidelijk. “Dit gebied is ingekleurd als recreatieg­ebied. Door de groene landschaps­buffer die we aanleggen tussen het recreatiev­e terrein en het woongebied, komt er een gehele afschermin­g tussen de beide stroken. We hebben begrip voor de bezorgdhei­d van de buurt, maar het lijkt meer op een ‘niet in mijn achtertuin’-effect. We wachten het openbaar onderzoek af”, stelt Arnaud Moors.

Het actiecomit­é wapent zich intussen met juridisch advies. “Uiteraard gaan we bezwaren indienen. Het zal een gevecht worden van David tegen Goliath, maar we weten allemaal hoe dat is afgelopen”, aldus het actiecomit­é.

 ?? FOTO JOGE ?? De buurtbewon­ers van de Litsebeek in Eigenbilze­n zijn boos. “Onbegrijpe­lijk dat Limburgs Landschap dit gebied verkoopt.”
FOTO JOGE De buurtbewon­ers van de Litsebeek in Eigenbilze­n zijn boos. “Onbegrijpe­lijk dat Limburgs Landschap dit gebied verkoopt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium