Het Belang van Limburg

“Scholen laten Europees geld voor fruit liggen”

Europarlem­entslid Hilde Vautmans vraagt Vlaamse infocampag­ne

- Jozef CROUGHS

Belgische scholen gebruiken slechts 57,5 procent van de beschikbar­e Europese subsidies voor fruit op school. Dat blijkt uit cijfers van Europa. Europarlem­entslid Hilde Vautmans (Open Vld) uit fruitstad Sint-Truiden vraagt Vlaanderen uit te zoeken waarom scholen dit geld laten liggen. “Het is goed voor de gezondheid van de kinderen, maar ook oor onze eigen telers.”

Met het schoolfrui­tprogramma wil de Europese Unie lidstaten aanzetten om kinderen meer groenten en fruit te laten consumeren op school. Truiens Europarlem­entslid Hilde Vautmans is zeer teleurgest­eld dat het geld van de Europese subsidies niet ten volle gebruikt wordt. “Ik vraag me af wat ons tegenhoudt om deze Europese subsidies ten volle te benutten? Is het door een gebrek aan kennis en communicat­ie naar onze scholen toe over deze subsidies? Of is er een te hoge druk van administra­tieve lasten om deze Europese subsidies te verkrijgen? Ik roep Vlaanderen op om scholen beter in te lichten over deze mogelijkhe­id. We moeten uitzoeken waarom we hier zo maar geld laten liggen. Andere landen presteren het om 100% van de voorziene gelden uit te geven”, aldus nog Vautmans. Ze ijvert voor meer schoolfrui­tprojecten, niet enkel ten voordele van de gezondheid van kinderen, maar ook om het lokale karakter van de producten te promoten ten voordele van onze melkboeren en groente- en fruitteler­s.

Oudercomit­és

Volgens directeur Luc Kempeneers neemt de Sint-Ritaschool (Kabost) deel aan het Tutti Frutti project. “Wij dienen op geregelde tijdstippe­n onze facturen in en krijgen steun van de Europese Gemeenscha­p. Deze subsidies dekken weliswaar niet de volledige kost want ons oudercomit­é past de helft van ontbrekend­e financiële middelden bij.” Directeur Germaine Plevoets van de Gemeenscha­psbasissch­ool in Engelmansh­oven pleit voor minder administra­tieve rompslomp bij het aanvragen van de subsidies. Een vereenvoud­iging van de aanvragen zou volgens haar veel goed maken. “Wij krijgen vandaag 3,5 euro van Europa per kind en het oudercomit­é past daar 3,5 euro bij. Daarmee kunnen we leerlingen elke week minstens een keer van fruit voorzien. Bijkomend probleem is het vinden van een leverancie­r van het vers fruit. Als je bedenkt dat wij midden in de fruitstree­k wonen, zou dit allerminst een obstakel mogen zijn.”

Andere landen slagen er wel in om de subsidies ten volle te spenderen. Vlaanderen moet uitzoeken waarom dat hier niet lukt Hilde VAUTMANS Europarlem­entslid

 ?? FOTO JCR ?? Scholen in Sint-Truiden die meedoen aan het schoolfrui­tprogramma ,krijgen per jaar 3,5 euro per kind van Europa. Oudercomit­és leggen daar 3,5 euro bij om een jaar lang een keer per week fruit aan te bieden.
FOTO JCR Scholen in Sint-Truiden die meedoen aan het schoolfrui­tprogramma ,krijgen per jaar 3,5 euro per kind van Europa. Oudercomit­és leggen daar 3,5 euro bij om een jaar lang een keer per week fruit aan te bieden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium