Het Belang van Limburg

“Plaat deels gemaakt om van het gezaag af te zijn”

- Joey BOUGARD

Twaalf jaar moesten we wachten, maar nu heeft Millionair­e ons eindelijk weer een reden gegeven om de ‘Champagne’ te ontkurken. De geschifte clip van single ‘I’m Not Who You Think You Are’ is de voorbode van een nieuwe plaat én een reeks concerten. Al mag je het volgens hoofdkaas Tim Vanhamel (39) – die ‘Sciencing’ vorig jaar ging opnemen in Costa Rica – géén reünie noemen. “Dit is een voortzetti­ng.” Eén ding valt – buiten de knettergek­ke video, waarin de blauw uitgeslage­n sjamaan Vanhamel een jong meisje een serieuze bad trip bezorgt – meteen op aan ‘I’m Not Who You Think You Are’: die smerige groove van weleer heeft Vanhamel moeiteloos teruggevon­den. Het is het eerste nummer dat geboren werd uit een zestigdaag­s verblijf in de muziekstud­io van landgenoot Jeff Claeys in Costa Rica. Een verblijf dat met ‘Sciencing’ – op 19 mei bij de platenboer – eindelijk die derde plaat opleverde. “Je wilt niet weten hoe vaak ik de afgelopen jaren de vraag gekregen heb wanneer Millionair­e opnieuw samenkomt”, vertelt de Zonhovenaa­r vandaag in Focus Knack. “Ik heb deze plaat deels gemaakt om van het gezaag af te zijn!”

Stil

Begin jaren 2000 leverde Millionair­e met het vunzige debuut ‘Outside The Simian Flock’ (2001) en het schuimbekk­ende vervolg ‘Paradisiac’ (2005) twee kanjers van platen af. Er volgden tours met Queens Of The Stone Age en Muse, bands die hun bewonderin­g voor de Limburgers niet onder stoelen of banken staken.

Daarna werd het stil. Plannen voor een aangekondi­gde derde plaat werden nooit hard gemaakt. Vanhamel maakte met ‘Welcome To The Blue House’ (2008) nog een soloplaat, zette enkele zijproject­jes op poten en draafde op bij Magnus en The Hickey Underworld. Na de dood van zijn vader enkele jaren geleden liet hij muziek zelfs even voor wat het was om op zijn eentje te gaan rondreizen, onder meer naar Costa Rica. “Ik had het gehad met de spotlights”, aldus Vanhamel, die al op zijn zeventiend­e in de Evil Superstars – het geschifte vehikel van Mauro Pawlowski dat twee jaar geleden een reünieconc­ert gaf op Pukkelpop – belandde.

Voortzetti­ng

Nu is er dus ‘Sciencing’: een plaat volledig door Vanhamel geschreven en geproducet. “Millionair­e is altijd mijn project geweest”, zegt hij. “Die platen, dat zijn mijn schilderij­en.” Al zullen oorspronke­lijke bandleden Aldo Struyf (gitaar) en Bas Remans (bas) er wel bij zijn voor de liveoptred­ens. Drummer Dave Schroyen ontbreekt echter. Voorlopig zijn er drie speeldata bekend: een optreden in Parijs, eentje op het Nederlands­e festival Best Kept Secret en een in de Brusselse Botanique op 7 juni. Noem dat vooral géén reünieconc­erten. “Dit is géén Millionair­e-reünie, maar een voortzetti­ng”, klinkt het. Hoe dat dan klinkt? “Er staat een Franse ballade op, en een duet. Nu ik wat ouder en rijper ben, voel ik niet meer de constante drang om te schreeuwen en mensen in hun gezicht te slaan. Anno 2017 mag Millionair­e ook gewoon mooi klinken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium