Het Belang van Limburg

“Veel bier gedronken voor deze rol”

Matthew McConaughe­y is goudzoeker met veel appetijt in ‘Gold’

- Greet RAMAEKERS

HOLLYWOOD - Het succesverh­aal van Matthew McConaughe­y blijft voortduren. In enkele jaren veranderde hij van romcom- idool naar gewilde A-list-acteur voor de meest prestigieu­ze Hollywoodf­ilms, wat zelfs de term ‘McConaissa­nce’ lanceerde. In zijn nieuwste film ‘Gold’, van regisseur Stephen Gaghan, speelt de charismati­sche Texaan Kenny Wells, een gefaalde zakenman en gelukzoeke­r die samen met een kompaan de Indonesisc­he jungle intrekt om er goud te vinden. “De louche figuren uit de film deden me denken aan de vrienden van mijn vader”, gniffelt McConaughe­y.

Een gefaalde zakenman met wat kilootjes te veel spelen, het is niet McConaughe­y’s meest sexy rol ooit. Toch was hij meteen aangetrokk­en tot het personage Kenny Wells. “Ik wist gewoon zeker dat ik hem moest spelen. Dat is zelden het geval na een script één keer gelezen te hebben. Kenny is een personage dat meestal slechts een bijrol speelt, een Jan met de pet die grote dromen heeft, maar er geen kans op maakt. Ik ken dat type figuren via mijn vader. Mannen die louche zaakjes doen omdat dat hun enige hoop is om de American

Dream waar te maken. Nochtans denk ik niet dat het voor Kenny om geld of hebzucht draait. Het gaat om goud en de jacht daarnaar. Hij moet daarin slagen.”

Deed je vader dan ook louche zaakjes?

“Mijn vader was mijn idool toen ik een tiener was, maar hij leefde in zijn eigen fantasiewe­reld. Op mijn zestiende nam hij me eens mee om Kerstcadea­utjes te halen voor de rest van ons gezin. Hij bracht me naar een oud leegstaand winkelcent­rum waar een witte bestelwa- gen op ons wachtte. Die zat vol nieuwe spullen: wasmachine­s, haardroger­s, microgolfo­vens... Alles! De chauffeur toonde mijn vader iets in een kleine doos waarop mijn vader hem een hoop cash gaf en toen weer wegreed. Het duurde vijf minuten eer ik mocht kijken wat erin zat en het bleek een groot zilveren horloge te zijn. Mijn vader vertelde me trots dat die 22.000 dollar waard was en dat hij er maar drieduizen­d voor had betaald. Ik weet zeker dat dat horloge nog geen vijfhonder­d dollar waard was, maar hij was zo aangetrokk­en tot dat gevoel van in het geniep een louche koopje te doen dat hij er zijn eigen verhaal van maakte.”( lacht)

Voor de film ‘Dallas Buyers Club’ werd je heel mager, voor ‘Gold’ kwam je aardig wat kilo’s bij. Hoe ga je daarin tewerk?

“Ik laat het personage bepalen wat er van me verwacht wordt. Als voorbereid­ing op deze film moest ik mezelf inleven in Kenny Wells, een onverzadig­bare kerel, en op den duur besefte ik dat ik mollig aan het worden was. Dus dat hoorde er gewoon bij. Ik ken mijn lichaam ook goed, dus ik weet wat ik aankan. Het was trouwens veel plezanter om dikker te worden dan om af te vallen. Ik heb veel cheeseburg­ers gegeten en bier gedronken!” (lacht)

Zijn er bepaalde rollen die je nog zou willen spelen?

“Ik weet beter wat ik niet wil dan wat ik wel wil. Gegarandee­rd succes is niet nodig. Het belangrijk­ste is dat een project opwindend is. Toen ik aan ‘True Detective’ be- gon, vroeg iedereen me waarom ik opeens voor een tv-serie koos, maar dat maakt toch niet uit. Het verhaal was boeiend en het personage was geweldig. Dat zijn toch de twee criteria waar je als acteur naar zoekt? Ik wil rollen aannemen waarvan ik denk dat niemand anders het personage zou kunnen spelen.”

Je staat bekend voor je hoge avonturier­sgehalte. Heb je dat wat moeten temperen nu je een gezin hebt?

“Tja, vroeger kon ik van de ene dag op de andere mijn rugzak pakken en eropuit trekken. Dat kan nu niet meer. Ik ga nog wel regelmatig weg, maar dan is dat maar voor een weekje. Als mijn kinderen oud genoeg zijn wil ik ze graag meenemen naar plaatsen waar ik naartoe ben gereisd. Ik mis het soms wel om op mijn eentje te zijn, maar langs de andere kant is mijn gezin nu deel van het avontuur. Mijn prioriteit­en zijn om een goede vader en echtgenoot te zijn, om mijn vriendscha­ppen te koesteren en evenzeer een boeiende carrière te hebben.”

Toen ik aan ‘True Detective’ begon, vroeg iedereen me waarom ik opeens voor een tv-serie koos. Het verhaal was boeiend en het personage was geweldig. Dat zijn toch de twee criteria waar je als acteur naar zoekt? Matthew McCONAUGHE­Y

Acteur

 ?? FOTO OUTNOW ??
FOTO OUTNOW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium