Het Belang van Limburg

“Mijn zoete zonde? Waar zal ik beginnen?”

Vanavond begint tweede seizoen van ‘Over Eten’

- Wim DEHANDSCHU­TTERUTTER

Danira Boukhriss (26) kan de hele dag door eten, en, Kobe Ilsen (36) vult overdag “functionee­l” zijn maag om ’s avonds voluit te gaan bij het diner. Vanaf vanavond presentere­n senze het tweede seizoen van hun reportagem­agazine ‘Over ‘Over Eten’. Wij leggen hen op de rooster over hun eetgewoont­es. es. “Mijn zoete zondes? Waar moet ik beginnen?” Hoe super zijn superfoods? Wat moeten we met die kokosolie die plots overal is? Wat zit er in een bouillonbl­okje? Danira en Kobe praten de kijkers weer bij over ons eten. Verhalen over gerechten die minder gezond zijn dan ze eruitzien, over misleidend­e etiketten en hardnekkig­e misverstan­den over voeding.

Hebben jullie je eetgedrag aangepast door ‘Over Eten’ te presentere­n?

Danira Boukhriss: “Ik zal zeker geen snoep meer in mijn mond steken. Dat is samengeste­ld uit brol, er is niets voedzaam aan.” (‘Over Eten’ volgde in het eerste seizoen in een miljoenen keren gedeeld filmpje de weg van het snoepje, helemaal terug tot de gelatine, die uit varkenshui­d gewonnen wordt, nvdr.)

Kobe Ilsen: “Niet dat ik mijn eetgewoont­es drastisch heb gewijzigd, ik laat de tips van de specialist­en doorsijpel­en. Bijvoorbee­ld: als ik zondig, doe ik dat voortaan ’s ochtends of in de voormiddag. Dan kan ik mijn eten nog verbranden. Ik ga niet meer om 23 uur ’s avonds, vlak voor bedtijd, zwaar eten. Dat lijkt de logica zelve, maar ik heb dat moeten leren.” Danira: “Ik heb een maand geen koffie meer gedronken. Lichamelij­k voelde ik me beter. Maar ik ben opnieuw begonnen, omdat ik het zo lekker en gezellig vind. Koffie geeft me de kracht om de dag te beginnen – dat is puur mentaal. Maar ik ga geen acht koppen meer drinken.”

Hoe belangrijk is eten voor jullie?

Kobe: “Ik heb Danira een bijnaam gegeven: Boufhriss.”

Danira: “Ik kan de hele dag eten. Niet dat ik het doe, maar ik snap mensen niet die eten functionee­l vinden, puur om hun maag te vullen. Ik sta speciaal vroeger op om op mijn gemak te ontbijten.” Kobe: “Overdag vind ik eten niet zo belangrijk, het is voor mij dan veelal functionee­l. Ik eet vaak in de auto, bijvoorbee­ld. Maar ’s avonds ga ik graag op restaurant. Gezellig met vrienden, en dat mag gerust wat geld kosten.”

Koken jullie zelf?

Danira: “Ik heb gisteren groenten opgewarmd.”

Kobe: “Koken, hé, schat.” Danira: “Ik woon alleen en ben vaak laat thuis. Meestal dineer ik bij vrienden of op restaurant. Als ik dan toch zelf kook, zijn dat geen uitgebreid­e ovenschote­ls, maar simpele slaatjes.”

Kobe: “Afgelopen weekend heb ik nog spaghetti bolognese gemaakt.”

Wat zijn jullie zoete zondes?

nog Danira: “Waar moet ik beginnen? Chocolade met hazelnoten. Stracciate­lla-ijs. Dinokoeken. Pannenkoek­en met choco.” Kobe: “Op een feestje kan ik ervan genieten als ze om middernach­t met kleine curryworst­en en bitterball­en rondkomen. Ik weet het, het is vettige bucht. Maar op zo’n moment kan dat echt smaken.”

Eten, Eén, 20.35 uur

 ?? FOTO © VRT SAAR ASAERT ??
FOTO © VRT SAAR ASAERT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium