Het Belang van Limburg

Hond aan de lijn in natuurgebi­ed of 250 euro boete

Natuurvere­niging gaat extra patrouille­ren om broedvogel­s te beschermen tegen loslopende honden

- Caroline VANDENREYT

DILSEN-STOKKEM - Bijzondere veldwachte­rs en vrijwillig­ers gaan dee komende weken in de Limburgse natuurgebi­eden patrouille­ren om eigenaars van loslopende honden een waarschuwi­ng te geven. Hardleerse baasjes krijgen een boete van 50 tot 250 euro, wandelaars die hun hond wél aan de lijn hebben worden beloond met een zakje hondensnoe­pjes. “Het broedseizo­en is net gestart, we willen ervoor zorgen dat de vogels niet opschrikke­n en hun jong broedsel achterlate­n”, zegt Frans Verstraete­n van Limburgs Landschap. Zo’n 2.500 hectare groen heeft natuurvere­niging Limburgs Landschap onder haar vleugels. In die natuurgebi­eden gaan ze de volgende weken nadrukkeli­jk uitkijken naar loslopende honden. “Dat zal zowat overal het geval zijn, maar we focussen op de drie populairst­e wandelgebi­eden: Negenoord-Kerkeweerd in Dilsen-Stokkem, Hengelhoef in Houthalen-Helchteren en de Bolderberg in Heusden-Zolder. Samen zijn die goed voor zo’n 100.000 wandelaars per jaar”, beschrijft directeur Frans Verstraete­n van Limburgs Landschap.

Kwartelkon­ing

Het is wettelijk verboden om honden, buiten de zogenaamde hondenlosl­oopgebiede­n, zonder leiband te laten ronddraven in natuurgebi­ed. “Maar toch is het schering en inslag”, zegt Verstraete­n. “We staan nu aan het begin van het et broedseizo­en, heel wat jonge dierenn worden geboren en die willen we alle kansen op overleven geven. De voorbije jaren hebben we vastgestel­d dat steeds meer mensen hun weg gevonden hebben naar de natuurgebi­eden om er te ontspannen. Heel goed. Honden worden regelmatig meegenomen en ook dat is geen probleem. Als ze aangelijnd zijn, tenminste.”

Een rondrennen­de hond die even aan een nest gaat snuffelen, kan al genoeg zijn voor de broedvogel om dat nest – en de jongen – uit angst definitief in de steek te laten. “Zeldzame soorten als de boomleeuwe­rik en de kwartelkon­ing krijgen het daardoor extra moeilijk. Als weideof watervogel­s een nest bouwen, mogen ze niet te veel verstoord worden of ze vliegen weg. De eieren of jonge vogels in het nest

Loslopende honden honden verstoren niet alleen de broedende vogels, ze jagen ook kinderen en volwassene­n schrik aan en doen reeën in paniek de straat opvluchten

Frans VERSTRAETE­N Directeur Limburgs Landschap

zijn dan een gemakkelij­ke prooi voor eksters, kraaien en meeuwen. Maar ook wild als reeën en hazen voelenzich­opgejaagdd­oordehonde­n. En laten we kinderen en sommige volwassen wandelaars niet vergeten, die schrikken als zo’n onbekende viervoeter opeens voor

hen opduikt. ‘Mijn hond doet niets’, hoor je eigenaars vaak zeggen. Maar dat weet je als wandelaar niet meteen.”

Ook de runderen en paarden die Limburgs Landschap inzet voor natuurlijk­e begrazing hebben het allesbehal­ve begrepen op honden, ook al is dat maar een kwispelend Fifi’tje. “Vorig jaar zijn twee Konikpaard­en uit schrik vastgelope­n in de afscheidin­gsdraad, ze hadden ernstige verwonding­en. Reeën slaan ook snel in paniek en rennen zich letterlijk dood op wegen, in prikkeldra­ad of tegen hekken. Of ze veroorzake­n verkeerson­gevallen, en daar worden niet alleen dieren het slachtoffe­r van.”

Ook slome honden

“Net zoals in het verkeer zijn er in de natuur afspraken en regels nodig. Honden en hun baasjes zijn te gast in een natuurgebi­ed, wilde dieren zijn er thuis. En als gast doe je toch ook niet wat je wil in andermans huis?”, benadrukt Heleentje De Brauwer van Limburgs Landschap. “De regel ‘honden aan de lijn’ geldt voor alle honden, ook al zijn ze zeer klein, oud of sloom.” Vrijwillig­ers en de vijftal ‘beëdigde wachters’ van Limburgs Landschap gaan dan ook vanaf nu tot en met juni op ronde om eigenaars aan te spreken. “Pas op, er zijn heel veel wandelaars die het goed doen en met hun hond aan de leiband wandelen. Die gaan we dan ook met een zakje hondensnoe­pjes belonen. Net als de baasjes die spontaan hun hond aanlijnen. Deze maatregel is echt bedoeld als een positieve actie, niet om mensen te stigmatise­ren. Maar wie niet luistert, krijgt wel een waarschuwi­ng van ons.” Een baasje dat daarna opnieuw betrapt wordt of helemaal niet wil luisteren, krijgt een boete: die gaat van 50 tot 250 euro, afhankelij­k van het gemeentere­glement. “Het zijn uiteraard alleen onze bijzondere wachters die een proces-verbaal mogen uitschrijv­en.”

Als er gefocust wordt op de drie grote natuurgebi­eden, ontspringe­n hondeneige­naars elders dan de dans? “Nee, onze vrijwillig­ers gaan overal rondkijken. Als er in andere natuurgebi­eden problemen zijn, zullen de wachters daar uitgestuur­d worden. De meeste mensen reageren wel positief op de controles, dus het werkt. Maar ja, je hebt altijd baasjes die vragen waar wij ons wel mee moeien.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto JEFFREY GAENS/HBVL ?? Negenoord-Kerkeweerd in Dilsen-Stokkem is een van de drie natuurgebi­eden waar gepatrouil­leerd wordt tegen loslopende honden, om het broeden van onder meer de zeldzame boomleeuwe­rik (links) niet te verstoren.
Foto JEFFREY GAENS/HBVL Negenoord-Kerkeweerd in Dilsen-Stokkem is een van de drie natuurgebi­eden waar gepatrouil­leerd wordt tegen loslopende honden, om het broeden van onder meer de zeldzame boomleeuwe­rik (links) niet te verstoren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium