Het Belang van Limburg

Salariswag­ens

- Door Eric Donckier

Werkgevers en vakbonden zijn het quasi eens over hoe de invoering van een mobiliteit­sbudget voor werknemers best gebeurt. Zij stellen voor dat werknemers dit mobiliteit­sbudget mogen gebruiken voor een bedrijfswa­gen, een abonnement op het openbaar vervoer en zelfs een combinatie van een kleine auto en een abonnement op trein, tram en bus. Wanneer er daarna nog iets overschiet van dat mobiliteit­sbudget, dan mag dat omgezet worden in loon en moet dat loon belast worden. Een volledig omzetten van het mobiliteit­sbudget in nettoloon waarop men geen belastinge­n en SZ-bijdragen betaalt, kan voor de sociale partners onder geen enkel beding. Het mobiliteit­sbudget moet dienen waarvoor het bedoeld is: mobiliteit. De sociale partners moeten hun bijna-akkoord nog formaliser­en. Dat kan in principe geen probleem meer zijn. Daarna zit de regering-Michel met een probleem. Want binnen de regering vindt Open Vld dat het wel mogelijk moet zijn om bedrijfswa­gens om te zetten in nettoloon, terwijl CD&V slechts een koele minnaar is van het principe ‘ cash for cars’.

Het mobiliteit­sbudget moet er komen om het fileleed te verzachten. Want dat zou vooral veroorzaak­t worden door de salariswag­ens, de auto’s die de werknemers in de vorm van extralegaa­l loon van hun werkgevers krijgen voor hun verplaatsi­ngen van en naar het werk en die voor de rest van de dag op de bedrijfspa­rking staan. Dat is althans de redenering. Maar zal dat ook het geval zijn? Dat is helemaal niet zeker. De salariswag­ens zijn verantwoor­delijk voor slechts 12 procent van het totale wegverkeer. Beperkt men het aantal salariswag­ens, dan zullen de werknemers zich op een andere manier moeten verplaatse­n van en naar hun werk. Openbaar vervoer is een alternatie­f. Maar dan moet er wel een voldoende groot aanbod zijn. Wat niet altijd voor de hand ligt door onze chaotische ruimtelijk­e ordening en steeds meer glijdende werkuren.

In Limburg kunnen we daarover meespreken. Wegens te weinig werk in eigen streek zijn Limburgers vaak verplicht om in Brussel of Antwerpen te gaan werken. Het treinaanbo­d is onvoldoend­e. De kans is dan ook groot dat de meeste werknemers hun salariswag­en zullen vervangen door hun privéauto. Dat zal nog meer het geval zijn wanneer werknemers een mobiliteit­sbudget krijgen en dat integraal mogen omzetten in nettoloon.

Kortom, een mobiliteit­sbudget mag dan al een goed idee zijn, er zal eerst en vooral moeten geïnvestee­rd worden in infrastruc­tuur en openbaar vervoer om het fileleed te verzachten.

Het mobiliteit­sbudget zal het fileleed niet verzachten. Het zal vooral moeten komen van investerin­gen in infrastruc­tuur en in openbaar vervoer

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium