Het Belang van Limburg

Vlaanderen verliest strijd tegen zwerfvuil

- Annelies ROOSE

Uit een studie blijkt dat Vlaanderen de strijd tegen zwerfvuil verliest. Ondanks ambities om de opgehaalde volumes tegen 2022 met 20 procent te doen dalen, namen ze de voorbije twee jaar met 40 procent toe. “Bij de afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM weten ze niet waar ze mee bezig zijn”, zeggen experts. De cijfers komen uit een studie van het Nederlands­e studiebure­au KplusV in opdracht van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM), waarover Apache bericht. Terwijl de hoeveelhei­d opgehaald zwerfvuil in 2013 nog 17.508 ton bedroeg, werd twee jaar later 24.441 ton opgehaald, of 40 procent meer. In totaal heeft Vlaanderen in 2015 zo’n 187 miljoen euro uitgegeven in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort. Dat is 29 euro per inwoner. Specifiek voor zwerfvuil gingen de kosten met 42 miljoen euro de hoogte in. Nochtans bleek vijf maanden geleden nog dat Vlaanderen aan de Europese top staat wat het sorteren en het terugdring­en van de afvalberg betreft. In 2000 was elke Vlaming nog goed voor gemiddeld 560 kilo afval per jaar, in 2016 was dat ‘slechts’ 467 kilo. “Maar waar het toen om restafval en selectief ingezameld afval ging, focust het nieuwe rapport enkel op zwerfvuil en sluikstort”, zegt Rob Buurman van het Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorga­nisaties. “En daar zit OVAM duidelijk met een probleem.”

Statiegeld

Bij OVAM wilden ze gisteren niet reageren. “Ze weten daar duidelijk niet goed waar ze mee bezig zijn”, zegt Buurman. “De burger is in elk geval de dupe, want hij mag voor de kosten opdraaien.” De cijfers leveren ook munitie voor de voorstande­rs van statiegeld op blikjes en petflessen. De Vlaamse regering maakte in 2015 fors werk van zo’n systeem, maar

vorig jaar kwam het alsnog tot een stilstand. De reden was een akkoord tussen minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) en de verpakking­sindustrie, die beloofde geld te pompen in sensibilis­ering en opruimacti­es. “Maar het mag nu duidelijk zijn dat het niet de goede richting uitgaat”, reageert minister Schauvlieg­e. “Voor mij blijft statiegeld dus een oplossing. We zullen zien waar de alternatie­ve aanpak van de industrie in 2018 toe leidt. Intussen blijven we alles in gereedheid brengen om tegen 2018 het statiegeld in te voeren.” Blikjes en petflessen zijn goed voor liefst 40 procent van het totale volume opgehaald zwerfvuil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium