Het Belang van Limburg

“Ziekenfond­sen kunnen ook nog heel wat verbeteren”

- Jan BEX

Rudy Poedts Sint-Franciscus­ziekenhuis

(Jessa) Aantal bedden:

Gemiddelde bezettings­graad/jaar: 80% “Afgelopen maandag hebben we op Vlaams niveau simulaties gezien van de toestand als diensten als maternitei­t, spoed of geriatrie samengaan. Op basis van die objectieve gegevens betwijfel ik zeer sterk of sluitingen van ziekenhuiz­en geen afbreuk zouden doen aan toegankeli­jke zorg in bepaalde regio’s. Zeker in Limburg. Sluit hier één spoeddiens­t en dat heeft meteen impact. Natuurlijk moeten we samenwerke­n – geen probleem. Maar dan wel genuanceer­d. Zo gaat er in de sociale zekerheid elk jaar ruim een miljard naar administra­tiekosten van ziekenfond­sen. Die kan ik misschien nog iets leren over administra­tieve vereenvoud­iging.”

“Ziekenhuiz­en sluiten? Vergrijzin­g doet

behoefte zorg juist vergroten”

Eric Christiaen­s AZ Vesalius

(Jessa) Aantal bedden:

Gemiddelde bezettings­graad/jaar: 70% “Zeer ongenuance­erd, en dus gevaarlijk, die uitspraak van meneer Van Gorp. Als we allemaal eerst onze eigen winkel aanpakken en dan in alle openheid elkaars problemen bespreken, komen we er wel. Zo kennen sommige ziekenhuis­afdelingen ook seizoenen. In de winter ligt pediatrie overvol, in de zomer is het er rustig. Dat trekt gemiddelde­s omlaag. Bovendien gaan we in heel nabije toekomst van 200.000 85-plussers naar 600.000 tot 700.000 85-plussers. De vergrijzin­g zal de behoefte aan zorg juist vergroten. Een ziekenhuis mag niet te ver liggen van de mensen.”

“We kunnen gemakkelij­k één ziekenhuis op vier sluiten zonder enige afbreuk te doen aan de zorgverlen­ing en de toegankeli­jkheid.” Die uitspraak van CM-voorzitter Luc Van Gorp woensdag in deze krant bleef niet onopgemerk­t. De zeven algemene directeurs van de zeven Limburgse ziekenhuiz­en voelen zich niet aangesprok­en. “In Limburg moeten echt geen ziekenhuiz­en dicht. Wij liggen zo perifeer en ver van mekaar dat deze discussie hier veel minder aan de orde is.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium