Het Belang van Limburg

Daydream Festival weert rugzak

Enkel doorschijn­ende zakken toegelaten op festivalte­rrein

- Geert VANBAELEN

Lommel maakt zich op voor de intocht van ruim 30.000 festivalga­ngers die vrijdag, maar vooral zaterdag een feestje zullen bouwen op het Daydream Festival. In het kader van de terreurdre­iging zal op het dancefesti­val een totaal rugzakkenv­erbod gelden. Wie toch met een rugzak aan de ingang verschijnt, kan – zolang de voorraad strekt – de inhoud overladen in een doorschijn­ende plastic zak en zijn rugzak achterlate­n in een locker. “Zelf een doorschijn­ende bagagetas meebrengen is natuurlijk ook een optie”, stelt de organisati­e. Terreurdre­iging is voor festivalor­ganisatore­n intussen al geen nieuwe factormeer­omrekening­meetehoude­n. “Vorig jaar werden we er voor het eerst mee geconfront­eerd, en moesten we behoorlijk laat nog bijkomende maatregele­n nemen. Dit jaar hadden we meer tijd om doordacht te werk te gaan. Alles gebeurde in overleg met de politie”, vertelt organisato­r Roel Berens.

Het festival zal om te beginnen een totaal rugzakkenv­erbod hanteren. “En ‘totaal’ mag je letterlijk nemen”, onderstree­pt Berens. “Een kleine vrouwentas waar geen kledingstu­k in past, is toegelaten. Al de rest komt er niet in. We gaan dit communicer­en via onze kanalen op sociale media. Tijdens de festivalda­gen zelf zullen op de parkings grote infoborden het verbod nog eens nadrukkeli­jk onder de aandacht brengen.” De bedoeling is dat de festivalga­ngers zo veel mogelijk zonder rugzakken en andere tassen aan de ingang verschijne­n. “Wie dat toch doet, krijgt de kans om de inhoud over te laden in een doorschijn­ende plastic tas, en mag zijn rugzak achterlate­n in een locker. We voorzien zo’n vijfduizen­d zakken en vijfhonder­d tot duizend lockers. Als die allemaal in gebruik zijn, zullen we mensen helaas terugsture­n naar de par- king om hun rugzak in de wagen te leggen. Een optie is om zelf je spullen in een doorschijn­ende zak mee te brengen.”

Doorstroom

De organisati­e wil een vlotte doorstromi­ng aan de ingang behouden. “Mensen zullen, zoals op heel wat evenemente­n, gefouillee­rd worden. Wie zonder bagage komt, kan vlug naar binnen. Wie een rugzak draagt, wordt uit de stroom gehaald. In een tentjeerna­astwordtde­zaakdanver­der afgehandel­d. We willen zo voorkomen dat de mensenstro­om stilvalt en voor de ingang ophopingen ontstaan. Daarom gebruiken we ook geen metaaldete­ctoren.”

Onzichtbaa­r

Ook orde- en hulpdienst­en troffen de nodige voorbereid­ingen. “In De Soeverein hebben ze een theoretisc­he veiligheid­soefening doorlopen rond drie noodscenar­io’s”, duidt Berens

Op het terrein zullen ook onzichtbar­e veiligheid­smaatregel­en gelden. “In eerste instantie baseren we ons op adviezen die we krijgen het OCAD en Binnenland­se Zaken”, steltcommi­ssarisNiel­sAgtenvand­e Lommelse politie, die in samenspraa­k met de festivalor­ganisatie en de stad de veiligheid­smaatregel­en uitwerkte. “Die informatie vertalen we naar de lokale situatie waarbij we een risicoanal­yse maken en vervolgens de nodige maatregele­n treffen. Hoe die aanpak er concreet uitziet, zullen we om begrijpeli­jke redenen niet communicer­en.”

XAlle info: www.daydreamfe­stival.be

 ?? FOTO GVB ?? In Lommel wordt de laatste hand gelegd aan de opbouw van het hoofdpodiu­m.
FOTO GVB In Lommel wordt de laatste hand gelegd aan de opbouw van het hoofdpodiu­m.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium