Het Belang van Limburg

‘Per toeval’ 1,25 ton cocaïne ontdekt in de Noordzee

Drugs verstopt in 25 drijvende sporttasse­n

- Pieter HUYBERECHT­S/Mark MAES/ Tim LESCRAUWAE­T

In onze Noordzee is de voorbije dagen voor meer dan 62,5 miljoen euro aan cocaïne gevonden, verstopt in 25 drijvende sporttasse­n. Een absolute recordvang­st, en toch is het volgens kenners slechts het topje van de ijsberg. “De vondst is een pure toevalstre­ffer, want voor drugscontr­oles is er momenteel geen tijd.” De bemanning van een Deens schip sloeg afgelopen weekend alarm. Een eind voor de kust in Oostende dreef een zwarte sporttas. De scheepvaar­tpolitie werd verwittigd en vond de voorbije dagen niet één maar vijfentwin­tig tassen. Sommige bleken met tape aan elkaar verbonden, lege flessen zorgden ervoor dat alles bleef drijven.

Groeten uit Zuid-Amerika

Al snel werd duidelijk waarom de sporttasse­n op de Noordzee dreven: de zakken zaten tjokvol cocaïne. Telkens in pakketten van vijftig kilo, goed voor een straatwaar­de van alles samen liefst 62,5 miljoen euro. “Een recordvang­st”, klinkt het bij de scheepvaar­tpolitie. Het WestVlaams­e parket bevestigde gisteren de vangst, en benadrukte dat de inhoud van de tassen meteen vernietigd werd. Volgens gerechteli­jke bronnen werd de in Colombia vervaardig­de cocaïne zondag meer dan waarschijn­lijk van het dek van een Zuid-Amerikaans vrachtschi­p gegooid. Het zou gaan om een schip dat onlangs in de haven van Zeebrugge aanmeerde. Dat leiden politie en gerecht af uit het traject van het schip, de stroming in de Noordzee en de vindplaats­en van de drugs.

De kapitein van het schip zou intussen verhoord zijn, maar ontkent elke betrokkenh­eid. Allicht moesten de sporttasse­n opgepikt worden door een klein vissersboo­tje. “Op die manier ontsnappen criminelen aan controles in de havens van Zeebrugge, Antwerpen of Rotterdam”, zegt Dirk Geers, verantwoor­delijke scheepvaar­tpolitie bij politievak­bond VSOA. Twee jaar geleden werd al eens 960 kilo cocaïne onderschep­t op de Noordzee, ook toen verdeeld in sporttasse­n, vastgemaak­t aan lege jerrycans. En ook toen ontbrak elk spoor van de drugstrafi­kanten.

Geen gerichte controles

De vondst is een opsteker voor scheepvaar­tpolitie. Maar het is een pure toevalstre­ffer en niet het resultaat van gerichte controles. “Het is dweilen met de kraan open”, zegt Geers. Hij spreekt van een jarenlang tekort aan manschappe­n en apparatuur om echt aan profession­ele controles te doen. “In de eerste plaats moet de scheepvaar­tpolitie dagelijks grenscontr­oles uitvoeren. Kijken of het aantal bemannings­leden dat in onze havens toekomt, gelijk is aan het aantal dat ook weer uit de haven vertrekt. Dat is de prioriteit, naast doorsnee politietak­en. Cocaïne zoeken is lang niet de kerntaak. Zeker niet in deze tijden van terrorisme.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium