Het Belang van Limburg

Papieren bouwaanvra­ag mag weer (eventjes)

- Ruben STEEGEN

Door de aanhoudend­e technische problemen met de digitale bouwaanvra­ag heeft de Vlaamse overheid beslist om tijdelijk weer bouwaanvra­gen op papier toe te laten. “Architecte­n van wie het digitale dossier geblokkeer­d is, zullen hun aanvraag alsnog analoog mogen indienen”, meldt het departemen­t Omgeving. Een bouwaanvra­ag moet sinds 23 februari verplicht online worden ingediend, maar dat veroorzaak­te al vanaf dag één grote frustratie­s bij architecte­n. “Het platform werkt ontzettend traag of helemaal niet”, zegt Pieter De Groote van het Netwerk Architecte­n Vlaanderen (NAV), dat wordt overspoeld met klachten van haar leden. Ruimte Vlaanderen, de overheidsd­ienst die het platform beheert, haalde het digitale loket vorige week een paar dagen offline in de hoop dat de problemen daarmee konden worden opgelost. “Dat bleek al heel snel niet het geval”, zegt De Groote, die nog elke dag een twintigtal klachten ontvangt. “We blijven werken aan de stabilitei­t”, klonk het maandag bij Ruimte Vlaanderen.

Geen stap terug

Gisteren zag het departemen­t echter geen andere uitweg meer dan opnieuw bouwaanvra­gen op papier toe te staan. “Dit is niet terug naar af”, benadrukt Brigitte Borgmans, woordvoers­ter van het departemen­t Omgeving. “Maar we hebben vastgestel­d dat een aantal aanvragen geblokkeer­d zit in het digitale loket. Het dossier is wel aangemaakt, maar kan niet worden afgewerkt. Voor die probleemge­vallen is er nu een tijdelijke uitzonderi­ng voorzien waarbij de architect een aantal gegevens digitaal invoert maar de rest van het dossier alsnog analoog indient.”

Om hoeveel bouwaanvra­gen het gaat is onduidelij­k. Maar gelet op het aantal klachten gaat het NAV uit van minstens honderd probleemdo­ssiers. “Concrete cijfers kunnen we niet geven”, zegt Borgmans. “Dinsdag zijn er 209 dossiers ingediend, maar een aantal raakt om onduidelij­ke redenen geblokkeer­d. Zodra de technische problemen van de baan zijn, draaien we deze maatregel terug.”

Extra papierwerk

Het NAV is opgelucht dat er een noodoploss­ing is uitgedokte­rd, maar benadrukt dat er snel werk moet worden gemaakt van een stabiel digitaal platform. Intussen laat de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) weten dat het de maatregel betreurt. “Dit zadelt gemeenten weer op met extra papierwerk. Het is een stap terug in de tijd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium