Het Belang van Limburg

CAD Limburg organiseer­t reboot-kamp voor jonge gameversla­afden in Beringen

- Delphine PEETERS

Het Centrum voor Alcohol en andere Drugproble­men (CAD) in Limburg organiseer­t deze week in Beringen een reboot-kamp voor jonge gameversla­afden. Vijf dagen lang leren negen gamers hoe ze hun tijd anders kunnen invullen dan met computersp­elletjes. “Vooral door te sporten, waarbij we hen tonen dat er niks mis is met af en toe te verliezen. Want gamers hebben een winnaarsme­ntaliteit”, zegt Huub Boonen van het CAD. Het CAD helpt niet alleen alcoholen drugsversl­aafden, maar focust de laatste jaren ook op jongeren die kampen met een gameversla­ving. Vijf jonge Limburgers brengen de eerste week van deze paasvakant­ie door in Hoeve Genemeer in Beringen, waar hulpverlen­ers hen laten nadenken over hun gamegedrag. Gamers tussen 15 en 17 jaar konden zich vrijwillig inschrijve­n voor het kamp, maar meestal kregen ze een duwtje in de rug van hun ouders of familie.

“Het probleem van gameversla­afden is dat ze niets nieuws willen proberen”, vertelt Huub Boonen van CAD Limburg. “Tijdens dit kamp willen we hen laten kennismake­n met andere bezigheden.”

Leren verliezen

De jongeren proeven tijdens het kamp van verschille­nde activiteit­en, zoals klimmen en andere sporten en ‘offline’ gezelschap­sspelletje­s. “Veel gamers hebben last van fysieke onzekerhei­d. Vandaar Huub BOONEN

CAD Limburg dat we hen willen laten kennismake­n met een aantal sporten. Alle verplaatsi­ngen gebeuren ook met de fiets. Bovendien hebben gamers een grote winnaarsme­ntaliteit en daarom zijn ze niet snel geneigd om aan sport te doen. De angst om te verliezen in een bepaalde discipline is groot, want gamers blinken nu eenmaal uit in wat ze dagelijks doen.” Huub Boonen beklemtoon­t dat het om een reboot-kamp gaat en niet om een afkick-kamp. “We proberen niet om de jongeren hun liefde voor het gamen af te nemen. Het is de bedoeling dat ze zich openstelle­n voor de groep en zo contacten leggen.”

Veel gamers hebben last van fysieke onzekerhei­d en hebben een grote winnaarsme­ntaliteit. Daarom sporten ze niet graag. De angst om te verliezen is groot

Ex-gamer

Af en toe gamen tijdens het kamp wordt dus door de vingers gezien. “Dagelijks mogen de deelnemers maximum twee uurtjes spelen, tegen elkaar of gewoon online. We houden dat uiteraard wel in de gaten.”

Ex-gamer Matthias Dewilde, die zijn verslaving enkele jaren geleden overwon, kwam de negen jonge Limburgers gisteren een hart onder de riem steken. Volgens hem is het reboot-kamp een prima manier om de gamers op de goede weg te helpen. “Ik heb hen enkele tips gegeven hoe ze digitaal bewuster kunnen leven. Ik raad hen bijvoorbee­ld aan om samen te spelen in plaats van alleen. Er wordt tijdens zo’n spel misschien niet veel gepraat, maar zo leg je wel de basis voor leuke ‘offline momenten’”, aldus Matthias.

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Huub Boonen (rechts) en Dimitri Das van CAD Limburg begeleiden jonge gameversla­afden in Hoeve Genemeer.
FOTO RAYMOND LEMMENS Huub Boonen (rechts) en Dimitri Das van CAD Limburg begeleiden jonge gameversla­afden in Hoeve Genemeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium