Het Belang van Limburg

Sociale partners tegen omzetten van bedrijfsau­to in nettoloon

- Eric DONCKIER

BRUSSEL -

Werkgevers en vakbonden zijn het quasi eens over de invoering van een mobiliteit­sbudget voor werknemers. Zij zijn tegen de volledig omzetting van dat mobiliteit­sbudget in nettoloon. Open Vld vindt dat dit wel moet kunnen. Dat kan voor discussies binnen de regering Michel zorgen, want CD&V is slechts een koele minnaar van het principe ‘cash for cars’. Het bijna-akkoord zoals het gisteren door De Tijd werd uitgebrach­t, houdt in dat werknemers een mobiliteit­sbudget krijgen. Dat kunnen ze gebruiken voor een bedrijfswa­gen, voor een abonnement op het openbaar vervoer en zelfs voor een combinatie van een kleine auto met een abonnement op het openbaar vervoer.

Schiet er daarna nog iets over van het mobiliteit­sbudget, dan kan dat worden omgezet in loon. Maar dat loon zal wel belast worden. Vooral de vakbonden willen dat om de financieri­ng van de sociale zekerheid niet verder te ondermijne­n. Hoe dan ook zal een volledige omzetting van het mobiliteit­sbudget in extra loon niet mogelijk zijn. Zowel werkgevers als vakbonden willen dat niet. Het mobiliteit­sbudget moet dienen waarvoor het bedoeld is: mobiliteit.

Cash for cars

Vandaag buigt de Groep van Tien zich over het voorstel zoals het werd uitgewerkt door experten. Vrijdag zou de afronding moeten volgen. Dan zal ook duidelijk moeten zijn hoeveel van het mobiliteit­sbudget alsnog in loon kan worden omgezet en tegen welk tarief dit loon wordt belast.

Het akkoord tussen de sociale partners zal daarna geformalis­eerd worden in een advies aan de regering-Michel. En dan zit de regering met een probleem. Ze kan een eenparig advies van de sociale partners over een zaak die werkgevers en werknemers aanbelangt moeilijk naast zich neerleggen. Anders moet ze ook geen advies vragen. Maar binnen de regering vindt Open Vld dat het wel mogelijk moet zijn dat werknemers hun mobiliteit­sbudget integraal omzetten in nettoloon waar ze niet meer belastinge­n op betalen dan op hun bedrijfswa­gen. ‘Cash for cars’ heet dat dan. Dat kan dus nog voor discussies zorgen, want CD&V is een koele minnaar van het principe ‘cash for cars’, want het zal het mobiliteit­sprobleem niet oplossen. CD&V vindt ook dat men wel rekening moet houden met adviezen van sociale partners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium