Het Belang van Limburg

“Miljoen berichtjes geanalysee­rd”

Europese award voor Belgische crisiscomm­unicatie na aanslagen van 22 maart

- Ruben STEEGEN

Team D5 – een legertje communicat­ie-experts dat de Belgische overheid in tijden van crisis bijstaat – is gisteravon­d in de prijzen gevallen tijdens de Europese ‘112 Awards’ voor hulpverlen­ers. De vrijwillig­ers, onder wie drie Limburgers, ontvingen er een prijs voor hun crisiscomm­unicatie en screening van de sociale media in de uren na de aanslagen van 22 maart. “We hebben die dag meer dan een miljoen berichtjes op Twitter en Facebook geanalysee­rd.” Sinds 2013 kunnen instelling­en en (lokale) overheden bij noodsituat­ies terugvalle­n op de expertise van Team D5, dat gespeciali­seerd is in crisiscomm­unicatie en onder de vleugels van Binnenland­se Zaken opereert. “Onze groep telt zo’n 35 vrijwillig­ers”, weet Vanessa Broux, diensthoof­d communicat­ie bij de stad Genk. Ze is al twee jaar actief binnen Team D5, dat vorige vrijdag nog werd ingezet na het salpeterzu­urlek in Gistel. De dag van de aanslagen was Vanessa samen met haar Limburgse collega’s Sofie Daniëls, diensthoof­d communicat­ie in Hasselt, en Greet Poets, diensthoof­d communicat­ie in Lommel, op weg naar het crisiscent­rum van Binnenland­se Zaken. Uitgereken­d op 22 maart 2016 stond daar een opleiding voor de vrijwillig­ers van Team D5 op het programma. “Een geluk bij een ongeluk, zo zou later blijken.”

Opleiding

Nog voor het trio in Brussel aankwam, werd de luchthaven van Zaventem immers opgeschrik­t door een eerste zelfmoorda­anslag. “Ik kreeg op de trein een sms dat er een ontploffin­g op Brussels Airport had plaatsgevo­nden”, vertelt Sofie. “Van een terreuraan­slag was toen nog geen sprake, maar ik besefte wel dat onze opleiding die dag waarschijn­lijk zou moeten plaatsmake­n voor het echte werk.” Toen Vanessa, Greet en Sofie rond iets voor negen in Brussel-Centraal aankwamen – een paar minuten later zou het station worden ontruimd – troffen ze een stad in chaos aan. “Die wandeling naar het crisiscent­rum was onwezenlij­k. We zagen overal mensen uit de metrostati­ons lopen.” Tijd om te verwerken dat ons land midden in een terroristi­sche aanval zat, kregen de vrijwillig­ers niet. “In het crisiscent­rum was het alle hens aan dek”, herinnert Greet zich. “Binnenland­se Zaken heeft ons, de mensen van Team D5, vrijwel meteen opgedragen om de crisiscomm­unicatie in handen te nemen. Iedereen was hypergecon­centreerd, dit was waarvoor we waren opgeleid.” Terwijl de ziekenwage­ns slachtoffe­rs wegbrachte­n, zorgden Vanessa, Greet, Sofie en nog dertien andere vrijwillig­ers ervoor dat de bevolking en media correct en snel werden geïnformee­rd. “We hebben misschien geen mensen van onder het puin gehaald, maar ik ben er wel zeker van dat ons werk meer chaos heeft voorkomen”, zegt Vanessa. “Een van onze belangrijk­ste taken was de screening van sociale media: kijken met welke vragen de mensen zaten en daar vervolgens antwoord op geven met online updates en persberich­ten. In totaal hebben we die dag meer dan een miljoen berichtjes geanalysee­rd. In noodsituat­ies is het ontzettend belangrijk om te capteren wat er onder de bevolking leeft. Dat hebben we bijvoorbee­ld ook gedaan tijdens de lockdown in Brussel, eind 2015. We waren er toen heel snel bij om in te spelen op de kattenhype op Twitter.”

Busramp Sierre

Voor emoties is op zo’n moment geen plaats. “Niemand heeft iets aan een woordvoerd­er die het op een huilen zet. De echte klap komt achteraf, thuis in de zetel. Dan pas heb je tijd om stil te staan bij de omvang van de ramp, de mensenleve­ns die er zijn gevallen.” Hoewel ze niet graag in de schijnwerp­ers staan, zijn de Limburgse vrouwen tevreden met de award. “Precies omdat onze werking nog zo onbekend is”, zegt Greet. “Voor kleine gemeenten die niet de middelen hebben om in crisiscomm­unicatie te investeren, is een orgaan als Team D5 van goudwaarde. Dat heb ik zelf heel goed gemerkt na het busongeval in Sierre. Als woordvoerd­er word je op zo’n moment overspoeld met informatie en vragen. Een extra paar helpende handen had op zo’n moment een wereld van verschil betekend. De busramp heeft trouwens mee de aanleiding gevormd voor de oprichting van onze cel.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Voor Greet Poets (links), Sofie Daniëls (midden) en Vanessa Broux was het alle hens aan dek op 22 maart 2016.
Foto RAYMOND LEMMENS Voor Greet Poets (links), Sofie Daniëls (midden) en Vanessa Broux was het alle hens aan dek op 22 maart 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium