Het Belang van Limburg

POETIN BLIJFT ASSAD STEUNEN

Rusland tegen veroordeli­ng gifgasaanv­al Syrië

- Marc VAN DE WEYER

Zeventig, tachtig, volgens president Erdogan zelfs honderd doden, onder hen veel kinderen. De gifgasaanv­al in de Syrische provincie Idlib is een oorlogsmis­daad, aldus de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres gisteren in Brussel. Zijn organisati­e staat echter machteloos. In de VN-Veiligheid­sraad stond Rusland vannacht andermaal in de weg van een veroordeli­ng van bondgenoot Assad. De slachtoffe­rs van de aanval dinsdag in Khan Sjeikhoen, in de Syrische provincie Idlib, werden vermoedeli­jk blootgeste­ld aan minstens twee chemische stoffen. Dat zei Artsen zonder Grenzen woensdag op basis van de berichten van zijn medische teams ter plekke. Een aantal slachtoffe­rs werd na de aanval naar een ziekenhuis 100 km verderop gebracht. Volgens een AzG-team hadden de patiënten symptomen van blootstell­ing aan sarin- of mosterdgas. Bij andere patiënten stelde het team vast dat slachtoffe­rs naar bleekmidde­l roken, wat sterk op chloor wijst.

Chloor

In tegenstell­ing tot het ‘huis-, tuin- en keuken’-gif chloorgas is sarin een complex wapen om samen te stellen. Syrië sloot zich in 2013 aan bij de chemische wapenconve­ntie van de VN, nadat er bij aanvallen met dat soort wapens honderden doden vielen, onder meer door saringas. Onder internatio­nale controle vernietigd­e het regime vervolgens zo’n duizend ton voorraden, wat in de herfst van 2014 volgens de controleur­s afgerond was. De nieuwe aanval roept nieuwe vragen op. Hield Assad een voorraad achter de hand? Of kwamen de wapens elders vandaan?

Depot

Vanuit het defensiemi­nisterie in Moskou kwam gisteren een alternatie­ve verklaring voor wat er in Khan Sjeikhoen gebeurde. De Syrische luchtmacht had daar inderdaad gebombarde­erd, maar had daarbij een depot van de rebellen getroffen waarin chemische wapens gemaakt werden voor gebruik in Irak. Specialist­en trokken de uitleg meteen in twijfel: zeker een extreem toxisch gas als sarin kan niet in een simpele loods in elkaar geknutseld worden. Van chloorgas staat dan weer vast dat het Syrische regeringsl­eger daar sinds de zogenaamde vernietigi­ng van zijn voorraden zeker drie keer gebruik van maakte.

Wereld

Het Russische cynisme kreeg gisteren een echo uit het Witte Huis. President Trump noemde de gasaanval “een belediging voor de mensheid” en gaf de schuld voor de aanval aan het Assad-regime. Maar de president legde de verantwoor­delijkheid ook bij zijn voorganger wiens “gebrek aan daadkracht” deze ontwikkeli­ng mogelijk maakte. Trump vergat dan wel dat hij in 2013 president Obama nog uitdrukkel­ijk afraadde om in Syrië tussen te komen. Trump wees gisteren oproepen om Assad tot aftreden te dwingen af als “onuitvoerb­aar”.

Op de dag dat een geschokte wereld naar de beelden van vermoorde kinderen keek, zei Trump in een toespraak voor bouwvakker­s in Washington dat het afgelopen was met Amerikaans­e bemoeizuch­t in de rest van de wereld: “Ik ben president van Amerika, geen president van de wereld.”

Frontaal

In de VN-Veiligheid­sraad lag gisteren een resolutie voor die Assad veroordeel­de. Rusland stond er weer frontaal tegenover de Westerse drie, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS. De hele kwestie overschadu­wde de donorconfe­rentie voor Syrië in Brussel. Daar wordt met de hoed rondgegaan bij 70 landen om ten minste 8 miljard dollar te verzamelen, nodig voor de dringendst­e noden in Syrië en de buurlanden, waar miljoenen vluchtelin­gen verblijven. Gisteren beloofden de deelnemend­e landen dit jaar 6 miljard dollar te doneren. De Europese Unie legt 1,3 miljard op tafel.

 ?? FOTO AFP ?? In Khan Sjeikhoen werden gisteren de eerste slachtoffe­rs van de gifgasaanv­al al begraven.
FOTO AFP In Khan Sjeikhoen werden gisteren de eerste slachtoffe­rs van de gifgasaanv­al al begraven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium