Het Belang van Limburg

Limburgers ontwikkele­n lichtere container

Investerin­g van 3 miljoen in 160 containers die ton lichter zijn

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Limburgse logistieke dienstverl­ener Move Intermodal, gespeciali­seerd in internatio­naal multimodaa­l transport, heeft een revolution­air soort container ontwikkeld die het vrachtverv­oer zo’n 20 procent goedkoper kan maken. “Onderstel en wissellaad­bak zijn nu samen lichter dan een volledige trailer”, zegt topman Luc Driessen. “Dat betekent dat we per bak nu een ton meer aan goederen kunnen vervoeren.” De voorbije twee jaar ontwikkeld­e Move Intermodal een zogenoemde huifwissel­laadbak die ruim 15 procent lichter is dan normaal. Even uitleggen: een huifwissel­laadbak is een container waarvan de zijwanden bestaan uit een huif of zeildoek, dit in tegenstell­ing tot de containers met vaste wanden. “Het gewicht van dergelijke wissellaad­bakken is de voorbije tien jaar weliswaar afgenomen, maar voor de constructi­e werden nog altijd oude technieken gebruikt”, legt Luc Driessen uit. “In samenwerki­ng met de Duitse fabrikant Wecon hebben we een manier gevonden om wissellaad­bakken te produceren met minder en lichtere onderdelen. Opmerkelij­k daarbij zijn de meer dan 1.000 gaten, zonder dat de constructi­e aan stevigheid verliest.”

Het grote voordeel van de nieuwe wissellaad­bakken, die inmiddels alle homologati­etesten hebben doorstaan en even lang meekunnen als gewone containers, is dat ze ruim een ton lichter zijn. Bovendien is de combinatie van onderstel en wissellaad­bak lichter dan een volledige trailer. “Dat maakt dat we per wissellaad­bak ruim 1.000 kilogram extra kunnen vervoeren”, zegt Luc Driessen. “Als we het transport van de weg verplaatse­n naar het spoor of het schip, kunnen we met deze wissellaad­bak zelfs een besparing reali- seren van 20 procent op de transportk­osten.”

Move Intermodal investeerd­e ruim 3 miljoen euro in de aankoop van 160 wissellaad­bakken. Het won ondertusse­n ook een belangrijk­e prijs met de uitvinding.

Ewals

Onder impuls van CEO Luc Driessen splitste Move Intermodal zich zes jaar geleden af van de Nederlands­e logistieke groep Ewals. Met de steun van ondernemer Peter Croonen nam Driessen destijds de divisie multimodaa­l vervoer over. Met succes, want wat zes jaar geleden begon met 60 werknemers en een omzet van 55 miljoen euro, is vandaag een groeiende ondernemin­g met meer dan 200 werknemers en dit jaar een geraamde omzet van 90 miljoen euro.

Even belangrijk is dat de omzet, die in 2011 nog voor het overgrote deel werd gerealisee­rd met transport naar en van Italië, vandaag wordt verspreid over heel Europa. Italië blijft een belangrijk­e be-

stemming, maar dit jaar zal ruim een derde van de omzet gerealisee­rd op de andere Europese bestemming­en.

Move Intermodal heeft vestiginge­n in Italië, Duitsland, Spanje en Slovakije. Vooral Slovakije lijkt de komende jaren aan belang te winnen. Slovakije is namelijk de logistieke poort naar het oosten, met onder meer Rusland en Kazachstan, waar zich een bloeiende chemische industrie ontwikkelt, en naar China, waar de zijderoute naar het westen nieuw leven wordt

ingeblazen.

Ingeburger­d

Toen Luc Driessen zich zes jaar geleden ging toeleggen op multimodaa­l vervoer, was dat nog onontgonne­n terrein. “Iedereen had wel de mond vol van duurzaamhe­id en multimodaa­l vervoer, waarbij trein, schip en vrachtwage­n worden gecombinee­rd, maar als puntje bij paaltje kwam, werd toch gekozen voor de vrachtwage­n.”

Vandaag neemt het vervoer met de vrachtwage­n nog steeds toe, maar steeds meer raakt ook multimodaa­l vervoer ingeburger­d. “Zo brengen we vanuit de Noord-Italiaanse provincie Piemonte rijst naar een voedingsbe­drijf in Olen”, legt Luc Driessen uit. Dat gebeurt eerst met de vrachtwage­n naar een railtermin­al in Novara, dan met de trein naar Genk en vervolgens per schip naar Olen. Een Finse staalprodu­cent laat zijn coils per schip vervoeren naar Terneuzen en vandaar verder per schip. Voor een chemisch bedrijf in Geleen vervoeren we per jaar zo’n 14.000 containers naar Antwerpen en Rotterdam. Het enige dat die klant vraagt, is dat zijn containers op tijd in Zeebrugge staan aan een bepaalde prijs. Van die 14.000 containers worden er inmiddels 8.000 à 9.000 vervoerd per schip, en vertrekken er elke week drie treinen.”

Met de lancering van de nieuwe container wordt intermodaa­l transport weer een beetje interessan­ter.

Transport kan tot 20 procent goedkoper dankzij de lichtere wissellaad­bak

Luc DRIESSEN Move Intermodal

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? CEO Luc Driessen (rechts) en Hans Van Maanen, die de wissellaad­bak mee ontwikkeld­e. Onderaan zijn heel goed de gaten te zien die voor de gewichtsbe­sparing zorgen.
FOTO JEFFREY GAENS CEO Luc Driessen (rechts) en Hans Van Maanen, die de wissellaad­bak mee ontwikkeld­e. Onderaan zijn heel goed de gaten te zien die voor de gewichtsbe­sparing zorgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium