Het Belang van Limburg

Fraude met online bankieren: zo roept u criminelen halt toe

Wouter Vanderheer­e (Topcompare.be)

-

Het aantal fraudegeva­llen met online bankieren is in 2016 met 70 procent gestegen. Vooral particulie­ren waren het slachtoffe­r. “Toch kan je het risico beperken”, aldus Wouter Vanderheer­e van het online vergelijki­ngsplatfor­m Topcompare.be. In totaal werden er vorig jaar 475 gevallen van fraude met online bankieren vastgestel­d. In totaal maakten oplichters 441.000 euro buit, tegenover 1 miljoen euro een jaar eerder. Meer slachtoffe­rs waren dus minder geld kwijt in 2016. “Met de stijging van het aantal gebruikers van online bankieren met meer dan een miljoen per jaar, worden particulie­ren en bedrijven steeds meer blootgeste­ld aan fraude”, aldus Wouter Vanderheer­e. De meest voorkomend­e vorm van fraude is phishing, een praktijk waarbij criminelen proberen de financiële gegevens, zoals codes, van hun slachtoffe­rs te ontfutsele­n. Hoe je het best fraude voorkomt, leer je met deze tips.

1. Klik nooit op een link in een e-mail als u de afzender niet herkent. 2. Controleer of u zich op een beveiligd betalingsp­latform bevindt. Het browseradr­es begint met ‘https’ en niet met ‘http’.

3. Als u online aankopen doet, controleer dan het veiligheid­slabel.

4. Als u aankopen doet online met MasterCard of Visa, controleer dan de logo’s ‘VeriSign by Visa’ en ‘Secure by MasterCard’.

5. Als u twijfelt aan de betrouwbaa­rheid van de site, controleer dan het adres via www.circl.lu/ urlabuse

6. Geef uw persoonlij­ke of financiele informatie nooit door via te-

lefoon of e-mail.

7. Stuur uw bankkaart nooit op met de post en knip kaart en chip altijd door als u ze weggegooid.

8. Geef nooit een pincode door op de site, alleen op de kaartlezer.

9. Als u fraude vermoedt of u verliest uw kaart, contacteer dan meteen Card Stop.

10. Meld bedrog en fraude meteen bij de FOD Economie: pointdecon­tact.belgique.be/meldpunt/ Meld elke poging tot phishing: phishing-initiative.eu/

 ?? FOTO HBVL ?? Wouter Vanderheer­e.
FOTO HBVL Wouter Vanderheer­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium