Het Belang van Limburg

Trump wil uw paswoord in ruil voor paspoort

- Timmie VAN DIEPEN

Van plan naar Amerika te reizen? Dan bestaat de kans dat u binnenkort verplicht het paswoord van uw Facebook-, Twitter- en Instagram-account op voorhand moet doorsturen. Het is één van de verregaand­e maatregele­n die de regering-Trump volgens de krant The Wall Street Journal overweegt om de toegang tot de VS te beperken. Ook nu al kan er bij een grenscontr­ole in de VS naar uw smartphone en paswoorden gevraagd worden. Maar wie daar niet op ingaat, kan de toegang tot het land niet worden geweigerd. Daar wil president Trump, die in zijn verkiezing­scampagne al pleitte voor extreme vetting of verregaand­e doorlichti­ng, veranderin­g in brengen. The Wall Street Journal kon de hand leggen op een aantal ontwerpmaa­tregelen die de Amerikaans­e regering nu overweegt. Privacyreg­els zijn daarbij niet prioritair. Zo wil Buitenland­se Zaken alle personen die de VS binnenkome­n vooraf een vragenlijs­t laten invullen waarin wordt gepeild naar hun ideologie. Ook wordt hen verzocht al hun paswoorden van sociale media, hun telefoonco­ntacten en hun financiele gegevens door te sturen.

Ook voor Belgen

De maatregele­n zijn volgens de regering bedoeld om “ongewens- te buitenland­ers” te toegang te kunnen ontzeggen. Maar ze gelden niet enkel voor immigrante­n, maar ook voor toeristen, werknemers of mensen die tijdelijk in de VS willen gaan wonen. Ook Belgen die naar de VS reizen zouden eronder lijden. Trump wil immers alle landen onderhevig maken aan de strenge controle, ook de 38 die deel uitmaken van het Visa Waiver Program en waar het momenteel niet nodig is om een visum aan te vragen voor de VS. Het gaat naast een groot deel van de Europese Unie ook over Australië en Japan. Iedereen controlere­n is – met meer dan 10 miljoen aangevraag­de visa per jaar in de VS – onmogelijk. Maar de Amerikaans­e overheid wil zich wel het recht toe-eigenen om iemand uitgebreid te screenen mocht dat nodig zijn.

Het is onduidelij­k voor welke doeleinden de gegevens die u doorgeeft nog zullen worden gebruikt, en wie juist controle uitoefent op het systeem Het is dus niet ondenkbaar dat burgerrech­tenbewegin­gen de plannen zullen aanvechten als ze officieel worden, net als met het inreisverb­od voor bepaalde moslimland­en gebeurd is. Bovendien juichen ook de Amerikaans­e toeristisc­he sector en de bedrijven de plannen niet toe.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium