Het Belang van Limburg

Nieuwe demonstrat­ie van blauwe trein

Quick Step Floors verpletter­t alweer de tegenstand en loodst Kittel naar vijfde recordzege in Schoten

- Wim VOS

Tom heeft zich helemaal gegeven voor het team en voor mij. Dan zie je nog maar eens wat voor een atleet hij is, want ik had best begrepen als hij gezegd had dat voor hem alleen Roubaix telt

Marcel KITTEL

Wat moet dat zondag in Roubaix worden? Het meestersch­ap van Quick Step Floors blijft maar duren. Na de demonstrat­ie van Gilbert in de Ronde van Vlaanderen kregen we gisteren de demonstrat­ie van Kittel in de Scheldepri­js. Voor de vijfde keer al won de Duitser in Schoten, een record. Maar vooral: andermaal toonde Quick Step zijn ongenaakba­arheid dit voorjaar, met een ijzersterk­e Boonen in een hoofdrol. Krijgen we na de vijfde van Kittel in Schoten straks de vijfde van Boonen in Roubaix? Marcel Kittel had het dinsdagavo­nd in het hotel van Quick Step in Mol nog gezegd. Vorm, winningmoo­d, je krijgt dat moeilijk uitgelegd. Dus bewezen de Duitse spurter en zijn Belgische ploeg in de Scheldepri­js maar wat die winningmoo­d in de praktijk betekent. Een valpartij in de slotkilome­ters, het eeuwige gewriemel op weg naar de spurt, voor Quick Step zijn het dezer dagen onbenullig­e details. Zo indrukwekk­end leidde de blauwe trein van Lefevere Kittel naar winst in Schoten. De vijfde zege van Kittel in zes Scheldepri­jzen. “Schoten voelt stilaan als mijn woonkamer”, lachte de Duitser veelzeggen­d. “Ik hou van deze wedstrijd.”

23ste zege

De zege voor Kittel was al de 23ste van Quick Step dit seizoen. Geen ploeg die zelfs maar in de buurt van dat getal komt. Maar veel belangrijk­er dan de kwantiteit zijn de kwaliteit en de manier waarop. Vooral in de voorjaarsk­lassiekers. Het begon met Lampaert in Dwars door Vlaanderen, het ging verder met Gilbert in De Panne en de Ronde van Vlaanderen, en nu dus met Kittel. Vier spraakmake­nde zeges, en altijd is de overmacht totaal. Op het vernederen­de af voor de tegenstand. Zelfs Kittel beaamde het: “Het vertrouwen in het team is gigantisch. En ja, dat komt door al het succes in de klassieker­s tot dus- ver. Iedereen is én heel gefocust én heel ontspannen. Dat blijkt het perfecte recept om succes te boeken.”

Vijf sterren

Volgt de vraag wat dat zondag moet geven. De allergroot­ste Boonen- en Quick Stepfans dromen luidop van een nieuw historisch podium. Eentje zoals dat in de late jaren 90 van de vorige eeuw en begin deze eeuw wel vaker voorkwam: met allemaal jongens van Lefevere op het podium. En toegegeven, ga het rijtje namen dat Quick Step zondag aan de start brengt af en zo ondenkbaar is het niet. Trentin, Terpstra, Lampaert, Stybar, allemaal zijn ze een podiumplaa­ts waard. En zelfs zij staan in de schaduw van die ene superkopma­n. Tom Boonen, wie anders? Wat hij zondag in steun van Gilbert liet zien, toonde hij opnieuw in de Scheldepri­js in steun van Kittel: de enige man die op weg naar Roubaix vijf sterren kan krijgen, is nu al bekend. Zo indrukwekk­end was zijn ‘knechtenwe­rk’ in de Scheldepri­js.

Zelfs Kittel keek met open mond toe. “Dat de Scheldepri­js mijn laatste wedstrijd met Tom was, was al fantastisc­h. Dat we die wedstrijd ook nog kunnen winnen, is helemaal super. Ik had het best begrepen als Tom gezegd had dat voor hem alleen Roubaix telt. Maar dan zie je nog maar eens wat voor een atleet Tom is. Hij heeft zich helemaal gegeven voor het team en voor mij. Dat toont hoe profession­eel, geconcentr­eerd en gemotiveer­d hij is.” Waarna de Duitser nog maar eens de loftrompet bovenhaald­e voor de man die zondag afscheid neemt. “Ik heb altijd gezegd dat ik buiten mijn vader geen rolmodel had, zeker niet in het wielrennen. Maar pas sinds ik in dezelfde ploeg als hem rijd, zie ik hoe groot en populair Tom is. Hij is een inspireren­de atleet.”

Het compliment illustreer­t met welk gevoel Quick Step naar Roubaix toeleeft. De weelde binnen het team mag nog zo groot zijn, de beste ploeg van het moment heeft zondag maar een doel: Tom Boonen aan zijn vijfde kassei helpen. Of om het met de woorden van Kittel te zeggen: “Na wat ik de jongste week van hem gezien heb, weet ik zeker dat Tom alle kansen van de wereld heeft om te winnen. Hij is supersterk. Hij gaat een groots resultaat neerzetten.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium