Het Belang van Limburg

“Klaar om iets te doen in Roubaix”

Tom Boonen geniet van laatste triomftoch­t op Belgische bodem

-

Jazeker, Marcel Kittel won voor de vijfde keer in Schoten. Een record, jawel, maar dat is niet waarom de 105de Scheldepri­js de geschieden­isboeken ingaat. Het is vooral de editie waarin Tom Boonen zijn laatste kilometers op Belgische bodem reed en dat werd één langgerekt­e triomftoch­t. De teambus van Quick Step Floors is in elke koers één van de populairst­e bestemming­en van handtekeni­ngenjagers, maar was dat gisterocht­end in Mol nog veel meer. Ruim 2,5 uur voor het startschot stonden honderden mensen zich al te vergapen aan de witblauwe bus. Toen Boonen met zijn ploegmakke­rs arriveerde, volgde een eerste hoogtepunt voor de fans die hun held verwelkomd­en alsof hij net wereldkamp­ioen was geworden. Ook vriendin Lore en de tweeling Valentine en Jacqueline, die uitzonderl­ijk een kort bezoekje brachten aan de teambus, kregen applaus.

Vier agenten met honden en een politiewag­en waren er nadien nodig om Boonen op zijn fiets door de massa naar het podium te krijgen.

“Dit is ongezien, ik denk dat niemand ooit zo’n afscheid heeft gekregen. Het is een onwaarschi­jnlijke ervaring om hier te staan in mijn eigen dorp”, zei Boonen. “Maar het is een emotionele zware dag voor mij”, gaf hij ook toe.

Oogkleppen

200 kilometer verder in Schoten kwam Boonen als 43ste over de meet. Op twintig seconden van ploegmakke­r Marcel Kittel, die hij met een ferme inspanning in de laatste kilometers nog mee aan de overwinnin­g had geholpen. “Het was training vandaag hé. Eigenlijk ging ik me niet forceren, maar toen Kittel me kwam vragen om te helpen heb ik de laatste ronde toch wat in zijn buurt gereden zodat hij niet te veel wind pakte. Van al die festivitei­ten rond mij had ik vandaag allicht nog het minste last. Ik probeerde alles met oogkleppen op mee te maken. Want ik zat toch vooral met Roubaix in mijn hoofd. Nu is het belangrijk om zo rustig mogelijk toe te leven naar zondag. Donderdag organiseer­t de ploeg nog een persdag, vrijdag volgt de verkenning van het parcours. Ik ben klaar om iets te doen.”

Na een korte knuffel met de Duitse winnaar maakte hij rechtsomke­er op de Churchilll­aan. Wat volgde was een keizerlijk­e triomftoch­t van meer dan een kilometer richting ploegbus. Onderweg werd hij toegezonge­n door het publiek dat vijf rijen dik stond. Na de douche was het alweer tijd voor handtekeni­ngen en selfies, waarna de auto met Boonen zich met veel moeite uit Schoten manoeuvree­rde. Het laatste wapenfeit van Tommeke op Vlaamse wegen.

Roubaix-selectie bekend

Intussen maakte Quick Step ook bekend met welke ploeg het zondag start. Verrassing­en telt het team niet. Boonen krijgt Declercq, Keisse, Lampaert, Stybar, Terpstra, Trentin en Vermote aan zijn zijde.(

 ?? FOTO BELGA ?? Selfies met de fans (inzet) en de persmeute te woord staan. Boonen wist wat hem te doen stond.
FOTO BELGA Selfies met de fans (inzet) en de persmeute te woord staan. Boonen wist wat hem te doen stond.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium