Het Belang van Limburg

Viel in Ronde van Vlaanderen door jasje van Nederlande­r

-

Wat vindt een nuchtere Nederlande­r van de drukte rond het afscheid van Boonen?

“Het is zot. Elk woord dat hij zegt, wordt vijf keer geanalysee­rd in de krant. Maar ik word er niet zot van. Ik vind het mooi dat een held - want dat is hij - de heldenstat­us krijgt die hij verdient. Ik ben blij dat ik zeven jaar aan zijn zijde heb kunnen koersen. Ik vind het heel leuk wanneer we na een zware koersperio­de samen een dagje op het racecircui­t doorbrenge­n.”

Tom Boonen zei ooit: ‘Niki is zo een persoon die je niet kan uitstaan als hij niet in jouw ploeg rijdt’.

“Haha, dat kan wel. Ik ben altijd mezelf en zeg wat ik denk.”

Je bent in Vlaanderen niet de meest geliefde renner. Je was ook de gebeten hond van Sagan na Gent-Wevelgem.

“Ik ben vrij direct en dat wordt door sommige Belgen verkeerd gezien als een grote mond, arrogant. Maar wanneer ik van iets overtuigd ben, waarom zou ik dat dan niet mogen uitspreken?”

Van een Nederlands­e collega hoorde ik dat je ook een grote mond hebt over de staat van de koers.

“Ik heb heel veel ideeën om de koers veiliger te maken, maar er wordt nu meer drukte gemaakt om veilige schijfremm­en dan om de veiligheid zelf. Ik vind die discussie van de schijfremm­en belachelij­k. Hoe kan een remsysteem, dat ons helpt om accurater te remmen en dus de veiligheid bevordert, in godsnaam een punt van discussie zijn? Daar zakt je broek toch van af?”

Wat moet er veranderen?

“Het peloton is te groot. Waarom moeten er pro-continenta­le ploegen meerijden in WorldTour-koersen? Noem mij eens een andere sport waar kleine ploegen mee mogen doen in de hoogste liga? FC De Kampioenen

Niki TERPSTRA

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium