Het Belang van Limburg

“FC De Kampioenen speelt toch ook niet in de Champions League?”

Niki Terpstra hekelt gebrek aan veiligheid door “te groot peloton” in WorldTour-koersen

- Bram VANDECAPEL­LE

Vierde in Gent-Wevelgem, derde in de Ronde en zondag is het Parijs-Roubaix, de koers die hij won in 2014. Maar Niki Terpstra (32) is meer dan een kasseicour­eur. De Nederlande­r van Quick Step Floors ontpopt zich tot de vernieuwer van de koers. “Bevoorradi­ngszones, vips op het parcours, lichte bidonhoude­rs... Afschaffen, nu! Maar neen, we blijven maar zeuren over schijfremm­en.” speelt toch ook niet mee in de Champions League? Net zomin als een autocoureu­r uit de Formule 3 even mag meedoen in de Formule 1. Zo van: Laat die jongen eens meeracen, joh. Lekker plezant. Pas op: ik heb niks tegen de pro-continenta­le ploegen. Ik ben zelf op het laagste niveau gestart. Maar er zijn genoeg wedstrijde­n, die niet tot de WorldTour behoren, waar die ploegen wel kunnen koersen tegen WorldTour-teams. Een renner die goed genoeg is, komt er wel.”

Zal die maatregel dan alles veilig maken?

“Er moet meer gebeuren. Vorig jaar zijn er verschrikk­elijke ongevallen veroorzaak­t door motoren in de koers. Een jaar later is er amper iets veranderd. Wielrennen is zo ouderwets.”

Is dat ouderwetse karakter net niet charmant?

“Denk je dat de familie van Stig Broeckx of Antoine Demoitié het zo charmant vindt? Als die motoren er niet waren, waren die ongevallen niet gebeurd. Herinner je je Johnny Hoogerland die in de Tour in de prikkeldra­ad viel? Ik zat die dag ook in de kopgroep. In de finale werd ik gelost. Ik reed alleen tussen de kopgroep en het peloton in en werd opeens voorbijgez­oefd door twintig wagens met vips in. Ze reden mij bijna omver. Ach ja... Ik was toch gelost, ik was niet belangrijk. Noem mij eens een andere sport waar vips op het speelveld aanwezig mogen zijn? Bij een hoekschop komt er plots geen golfkarret­je met vips postvatten in de middencirk­el. Of een gewone wagen met vips die meerijdt tijdens een Formule 1-wedstrijd... Zie je het al voor je? Nou, dat was dicht bij de actie. Leuk zeg. Dat kan je je toch niet voorstelle­n? In de koers is dat allemaal normaal.”

Die vips zorgen er wel voor dat de koers leefbaar blijft en jij een mooi loon krijgt.

“Ik was vorig jaar als vip op de F1 in Francorcha­mps. Wel, daar worden vips verwend. Voor de start tussen de trucks lopen, lekker eten in de tenten, goede plaatsen in de tribune. Prima geregeld. Maar ik zat niet op het parcours, wel in de tribune. De bevoorradi­ng tijdens de koers, nog zoiets. Dat slaat toch nergens op? In principe kun je genoeg eten meenemen vanaf de start: repen, gelletjes, noem maar op. Als je daar niet genoeg aan hebt, kun je je altijd laten afzakken tot de auto van de ploegleide­r om een extra reep aan te pakken. Hoe vaak zijn er geen valpartije­n tijdens de bevoorradi­ngszone? Bovendien meer dan de helft van wat er in de bevoorradi­ngszak zit, vind je toch niet lekker en wordt weggegooid. In een kleine koers ligt die troep dan allemaal in de berm. Het is niet alleen gevaarlijk, ook nog eens slecht voor het milieu. Ik ga verder: geblindeer­de en bestickerd­e ruiten bij volgwagens, zodat de renner er zeker niet kan doorkijken en niet weet wat er voor hem gebeurt. Hoe verzin je zoiets?”

Waarom doe je er dan niets aan? Je kan de grote vernieuwer van de koers worden.

“Het heeft geen zin. Het is onmogelijk tegen die zaken op te boksen omdat het wielrennen zo vastgeroes­t zit in zijn ideeën. Hoe lang is de helm al verplicht? Toen dat verplicht werd, liep iedereen te protestere­n. Moeten we 200 km met zoiets op ons hoofd rijden? Zoveel extra zweet! Vandaag kan je het toch niet meer voorstelle­n om zonder helm te rijden? We krijgen nu hetzelfde met de schijfremm­en. Maar niemand maakt zich zorgen om het buitenblad. Die tanden erop zijn net als een zaagblad. Karsten Kroon zijn hele bovenbeen was opengerete­n na een aanraking met zo’n buitenblad in de koers.” “De UCI moet voor elk fietsonder­deel keurmerken invoeren. Vandaag is enkel het gewicht van de fiets begrensd. Dat is goed, want anders zou er met inferieur carbon worden gereden om toch nog een kilo te winnen. Helmen, wielen, bidonhoude­rs... Ze zouden allemaal aan bepaalde voorwaarde­n moeten voldoen. Hoeveel merken maken reclame hoe licht hun bidonhoude­rs wel zijn. Ze zijn licht, maar verzaken aan hun bestaansre­den: bidons houden. Je zal het zondag zien: bij de eerste kasseistro­ok liggen er honderd bidons op de grond. Ach, ik kan zo nog wel een uurtje extra doorgaan. Elk jaar komt er iemand van de rennersvak­bond langs om te zeggen wat er allemaal zal veranderen. Er verandert nooit iets.”

Denk je dat de ouders van Stig Broeckx of Antoine Demoitié de koers nog charmant vinden?

Niki TERPSTRA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium