Het Belang van Limburg

“IK HEB GENOTEN”

-

Negentig minuten zonder grimas: Vincent Kompany speelde de topper tegen Chelsea probleemlo­os uit. En dat is goed nieuws. Dat Pep Guardiola weer op hem rekent, is evenwel de grotere winst. In The

Daily Telegraph werd deze week nog geopperd dat Kompany deze zomer naar de uitgang zou worden geduwd. Ondanks een contract tot 2019 zou Man City zijn aanvoerder zelfs voor amper 8,5 miljoen euro van de hand willen doen. Net dan doet Guardiola voor het eerst weer een beroep op zijn verdediger. Eind januari speelde hij in de beker nog een volledige wedstrijd. Zijn laatste basisplaat­s in de competitie dateerde al van vijf maanden geleden. Toen werd de bijna 31-jarige Brusselaar al voor de rust gewisseld.

Een worst case scenario voltrok zich niet tegen Chelsea, maar wél had Kompany pech. Nadat hij Hazard iets te veel vrijheid gunde, devieerde hij een schot van diezelfde Hazard met zijn hoofd. Voldoende om doelman Caballero kansloos te laten (1-0). “Liever iets proberen in die fase dan niets doen. Ik ben een verdediger. Dat het dan doelpunt is, hoort erbij. Alleen spijtig dat Hazard scoort”, lachte hij achteraf bij PlaySports. De Brusselaar speelde aanvankeli­jk risicoloos en met de handrem op. Na de rust bloeide Kompany open en speelde hij weer als vanouds. Hij hield zelfs een gele kaart over aan te late tackle op Hazard. Dat was wellicht nog het beste nieuws: dat hij weer zonder angst speelde. Al kende hij ook na de pauze tegenslag, zij het aan de andere kant. Een puike kopbal viel op de lat boven Courtois. “Ik wist dat dit een gevaarlijk­e match voor mij was. Ik had drie maanden niet gespeeld. Maar ik keek ernaar uit. En ik heb genoten. Veel spelers beginnen te huilen als ze niet spelen. Ik niet. Ik heb me elke dag voorbereid op de ene minuut die ik misschien zou krijgen. Het werden er negentig.”

Hoofdrol voor Belgen

Alleen het resultaat viel Kompany tegen. Omdat de Chelsea-Belgen - in tegenstell­ing tot een anonieme Kevin De Bruyne - ook hun hoofdrol opeisten. Door slecht uittrappen lag Thibaut Courtois zelf aan de basis van de gelijkmake­r van Aguëro (1-1). Toch stond Chelsea bij de rust op voorsprong. Na een overtredin­g op Pedro in de zestien, mocht Hazard aanleggen vanaf 11 meter. Caballero pareerde het zwakke schot, in de rebound trof Hazard wel raak (2-1). De tweede helft had nog weinig om het lijf. Chelsea blijft zo op titelkoers, terwijl Man City met een 3 op 12 verder wegzakt. Maar Kompany is back.

Nadat hij afgelopen weekend Chelsea een nederlaag aansmeerde, wist Christian Benteke gisteren opnieuw het doel te vinden. Met zijn vijfde goal in een dikke week tijd bracht hij Crystal Palace op voorsprong bij Southampto­n. Belangrijk­e punten in de degradatie­strijd leverde zijn elfde competitie­goal echter niet op. Southampto­n wist uiteindeli­jk nog met 3-1 te winnen. Tottenham, met zijn drie Belgen in de ploeg, leek te verliezen op het veld van Swansea nadat Routledge Alderweire­ld aftroefde. Maar met drie goals in de laatste drie minuten van de wedstrijd sleepten de Spurs alsnog een 1-3-zege uit de brand. Divock Origi, ook al aan het feest in de laatste wedstrijd, scoorde voor Liverpool in de match tegen Bournemout­h.

 ?? Foto AFP ?? Vincent Kompany, hier in duel met Diego Costa, mag zich eindelijk weer voetballer noemen.
Foto AFP Vincent Kompany, hier in duel met Diego Costa, mag zich eindelijk weer voetballer noemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium