Het Belang van Limburg

“Het was rotweer en plots reed ik op de file in”

Peltenaar staat terecht voor dodelijk ongeval echtgenote

- Geert HOUBEN

Neerpelten­aar Friedrich Endlich moest gisteren voor de politierec­hter in Hasselt verschijne­n voor het veroorzake­n van een dodelijk ongeval, waarna zijn vrouw Cora Vogt (74) omkwam. De 78-jarige Peltenaar reed op 1 maart vorig jaar bij regenweer in op een file op de E314 in Houthalen-Helchteren. Zijn echtgenote overleed bijna twee maanden later in het ziekenhuis. Discussiep­unt is of de vrouw stierf als gevolg van het ongeval of aan de gevolgen van de nierziekte waarmee ze sukkelde.

Onopzettel­ijke doodslag? Of onopzettel­ijke slagen en verwonding­en? Belangrijk voor de bepaling van de straf en de schadeverg­oeding Rechter

Het ongeval gebeurde vorig jaar op een uitgeregen­de eerste maart rond 18 uur. “Het was rotweer”, zegt Friedrich Endlich met Nederlands­e tongval. “Het regende hard. Het zicht was heel beperkt en de vrachtwage­ns deden veel water opspatten. We kwamen net terug van de nierdialys­e voor mijn vrouw. Ik was afgeleid en ben tegen een stilstaand­e auto in de file gebotst. Een harde knal...” Zelf hield Endlich letsels aan de rug en borststree­k over aan het ongeval. “Intussen gaat het weer redelijk goed met me. Ik moet wel, voor mezelf. Zaterdag word ik 79”, klinkt de Neerpelten­aar opgewekt, ondanks de ellende. Minder goed was het met zijn vrouw Cora gesteld. Ze had onder meer problemen met de longen en de nieren. De vrouw verbleef tot aan haar dood op 3 mei op intensieve zorgen.

Friedrich Endlich was gisteren niet aanwezig in de rechtbank. “Een speciale zaak”, aldus de politierec­hter. Tot pleidooien over de schuld kwam het niet. Vraag is of Cora Vugt overleden is aan de gevolgen van het ongeval of aan de gevolgen van haar nieraandoe­ning. “Gaat het om onopzettel­ijke doodslag? Of om het toebrengen van onopzettel­ijke slagen en verwonding­en? Belangrijk voor de bepaling van de straf en de (morele) schadeverg­oeding”, aldus de rechter.

Een door het gerecht aangesteld­e deskundige zal hier duidelijkh­eid in moeten brengen. De dochter heeft zich alvast burgerlijk­e partij tegen de verzekeraa­r van haar vader gesteld. Over welk bedrag het gaat, wilde geen enkele partij kwijt. Endlich blijft ondertusse­n rustig, onder ondanks het feit dat hij voor het dodelijk ongeval van zijn vrouw voor de politierec­hter moet verschijne­n. “Ik hoor wel welke kant het op gaat en of ik schuldig ben of zo. De politie is er ook bij- gekomen tijdens het ongeval. Er is toen in elk geval vastgestel­d dat ik geen alcohol in het bloed had.” Op 19 april velt de politierec­hter een tussenvonn­is met daarin de aanstellin­g van een deskundige. Wordt dus vervolgd.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Friedrich Endlich: “Ik hoor wel welke kant het op gaat en of ik schuldig ben.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Friedrich Endlich: “Ik hoor wel welke kant het op gaat en of ik schuldig ben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium