Het Belang van Limburg

“Het kruis kan er ooit ook weer vanaf”

Plannen voor ontmoeting­scentrum en gebedshuis Lutselus zijn klaar

- Dirk JACOBS

Ruim vijf jaar nadat de kerk van Lutselus instortte, staat maandag de goedkeurin­g voor de bouw van het nieuwe ontmoeting­scentrum en de gebedsruim­te op de agenda van de Diepenbeek­se gemeentera­ad. “De tijd dringt, het parochiele­ven snakt er echt naar”, zegt Jan Deckers van de parochiera­ad. “Nog voor de zomer gaat het huidige OCL tegen de vlakte. En na de vakantie starten we met de bouw van het nieuwe complex”, beloven schepenen Jos Leroi (CD&V) en Miet Nelissen (Puur). Er zijn nog wat ‘last minute’ wijziginge­n in de plannen die het Breese architekt-nburo bvba voorstelde. “Vooral in de buitenste bouwschil”, zegt schepen Leroi. “Daar zijn de felle kleuren, die eerder voorzien waren, toch moeten wijken voor een iets soberdere en neutralere buitengeve­l. We denken dat we daar goed aan doen, omdat de mensen het gebouw anders snel moe gaan zijn.” Opvallend, aan de voorzijde van de kapel staat nu plots toch een kruis. “Dat was nooit anders gepland”, zegt Jos Leroi. “De afspraak was dat er geen kruis op het dak zou staan. Maar vergeet niet dat Lutselus zijn kerk kwijt is en dat dit de vervanger is. Anderzijds zijn we ook realistisc­h genoeg om te beseffen dat dit gebouw misschien in de verre toekomst een andere invulling kan krijgen. Daarom kan dit kruisteken relatief eenvoudig weggehaald worden.”

De bouwwerken, inclusief de sloop van het bestaande gebouw, de inrichting van het complex en de omgeving en de aansluitin­g van alle nutsvoorzi­eningen, kosten 1.680.000 euro. “Daarvoor krijgen de mensen van Lutselus wel een prachtig ontmoeting­scentrum. Moderner dan ooit, waar weer alle vergaderin­gen, feesten, voorstelli­ngen, tentoonste­llingen, lessenreek­sen en noem maar op kunnen plaatsvind­en”, zegt schepen van Cultuur Miet Nelissen.

“Veel mensen zeggen ons dat ze super blij zijn dat we twee vliegen in één klap hebben geslagen”, zegt burgemeest­er Patrick Hermans (Puur). “We hadden de hele verzekerin­gssom van de ingestorte kerk kunnen gebruiken voor de heropbouw daarvan. Maar dan was de gemeenteka­s zwaar belast geweest met de afbraak en nieuwbouw van het ontmoeting­scentrum. Dit is een win-win voor iedereen, en zeker voor de Lutselusen­aren.”

Geduld

“We zijn echt wel tevreden”, zegt Jan Deckers. “Alleen wachten we al veel te lang. Voor de werking van de vereniging­en en het algemene parochiele­ven is dit stilaan nefast. Private livings zijn door de jaren heen vergaderza­len geworden en dat moet dringend anders. We hebben geduld genoeg gehad.”

Op dit ogenblik loopt de procedure voor het verkrijgen van de stedenbouw­kundige vergunning. “Die verwachten we binnen enkele weken. Het is belangrijk dat we tegen die tijd een aannemer hebben, die meteen van start kan gaan”, zegt schepen Leroi. “De sloop voorzien we in juni 2017 en de start van de nieuwbouw na de zomer, zodat het gebouw gebruikskl­aar is tegen de zomer van 2018.”

 ?? FOTO HBVL ?? Zowel de gemeente als de parochie zijn blij met de plannen. En het kruis? “Dat kan relatief eenvoudig worden weggehaald, mocht dat ooit nodig zijn.”
FOTO HBVL Zowel de gemeente als de parochie zijn blij met de plannen. En het kruis? “Dat kan relatief eenvoudig worden weggehaald, mocht dat ooit nodig zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium