Het Belang van Limburg

“Nu is het weer een echte haan”

- Francis CROES

Geen discussie meer mogelijk in Guigoven. De haan op de kerktoren is een echte haan en geen kip. Pastoor Alain Bruyninx zegende gisteren het gerestaure­erde torenkruis in, nadat het door een aannemer weer op zijn plaats was gezet. En de haan? Die zit niet langer op een eivormige bol. Vorige maand was er in Guigoven heel wat deining ontstaan toen de aannemer het torenkruis naar beneden haalde en demonteerd­e. De haan bleek pal op een eivormige bol te staan, waardoor er een discussie begon of het dan niet een kip zou zijn.

Maar alle twijfels over de circa 150 jaar oude constructi­e zijn weggenomen bij de nieuwe montage. Van bovenuit is het zicht nu als volgt: haan, kruis, bol, torenspits. Hierdoor is voortaan de haan van de eivormige bol gescheiden door het kruis. Haan en bol werden gisteren ook nog mooi goudgeel geverfd, zodat ze zullen schitteren in de zon. De restaurati­e kostte 7.000 euro. Voorzitter van de kerkfabrie­k Jaak Simons: “Wij zijn blij dat de discussie achter de rug is en dat Guigoven nu een echte haan heeft, zoals de meeste kerken in Vlaanderen.”

Naar aanleiding van de zware najaarssto­rmen ging sinds november 2016 het kerktorenk­ruis van Guigoven alsmaar schuiner hangen, waardoor de veiligheid van omstanders en kerkbezoek­ers in het gedrang kwam. “Onze kerktoren is 36 meter hoog en bestaat uit bouwlagen bekroond met een achtzijdig­e naaldspits. De Guigovense weerhaan meet na restaurati­e 47 op 49 centimeter en weegt meer dan 2 kilo. De goudgele bol heeft een doorsnede van 38 centimeter en een gewicht van 3,6 kilo. Het zware kruis uit smeedijzer is 2,80 meter lang en 1,28 meter breed. Onze pastoor heeft het aangedurfd om vanop een hoogtewerk­er het gerestaure­erde kruis met haan en bol in te zegenen, knap.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Pastoor Alain Bruyninx zegende gisteren het gerestaure­erde torenkruis in.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Pastoor Alain Bruyninx zegende gisteren het gerestaure­erde torenkruis in.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Door het kruis centraal te plaatsen, lijkt het niet langer of de haan op een ei of bol zit.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Door het kruis centraal te plaatsen, lijkt het niet langer of de haan op een ei of bol zit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium