Het Belang van Limburg

“Hopelijk zingt iedereen mee”

Maggie MacNeal brengt levenslied­eren met Jonas Van Geel, Jelle Cleymans en Gert Verhulst

- André GROSEMANS

Je kent haar van het seventiesd­uo Mouth & MacNeal (‘How Do You Do’), maar de Nederlands­e zangeres Maggie MacNeal heeft veel meer op haar cv. Denk maar aan haar hit ‘Terug Naar De Kust’. Nadat ze al eens door Vlaanderen trok met kleinkunst­materiaal, brengt ze nu een programma met levenslied­eren. En dat nog wel in het gezelschap van Jonas Van Geel, Jelle Cleymans en Gert Verhulst.

LEOPOLDSBU­RG -

Kende u die kerels al?

“Acht jaar geleden bracht ik in het kader van Kleinkunst­eiland het programma ‘Te Vroeg, Te mooi…’ met allemaal werk van overleden artiesten en tekstschri­jvers. Jelle Cleymans deed toen ook mee. En ik wist al wel wie Gert Verhulst was. Jonas Van Geel kende ik niet, maar plots zag ik hem voortduren­d op televisie, die bleek hartstikke beroemd. Ik werd voor dit project gevraagd omdat ze nog een stoere vrouw in het gezelschap wilden. Prima, zei ik, ik doe mee.”

De titel ‘Pappie Loop Toch Niet Zo Snel’ verwijst naar een smartlap van Herman van Keeken uit 1971. Het genre ligt redelijk buiten uw repertoire.

“Daar heeft u gelijk in, maar het is ontzettend fijn om te doen. Het gaat namelijk niet alleen over wat je zingt, het gaat ook over het gevoel waarmee je het doet, het gezelschap waarin je het doet, het publiek voor wie je het doet. Bovendien bleek ik alle voorgestel­de liedjes te kennen. Op één na, moet ik bekennen, en dat was ‘De Lichtjes Van De Schelde’.”

Moet een levenslied Nederlands­talig zijn?

“Ik weet het wel, Amerikaans­e countryson­gs zijn ook vaak levenslied­eren, maar wij houden het bij Nederlands­talig werk. Je kent het: drankzucht, zoals in pakweg ‘De Fles’ van André Hazes en Herman Brood, verloren liefdes of ander verdriet en er sterft ook al eens iemand. Prachtige nummers staan op de setlist. En ze zijn heel erg meezingbaa­r. Ik hoop dus dat het publiek uit volle borst meedoet. Want er is niets leuker dan respons uit de zaal krijgen.”

Is het puur een concert of zitten er theaterele­menten in de voorstelli­ng?

“Het is voornameli­jk een concert, maar er komt toch nu en dan wat bij. Zo heb ik babbeltjes klaar over Bonnie St. Claire en Corry Konings. Neen, het is niet eventjes wat liedjes zingen en gedaan ermee. We bieden het publiek wel wat meer.”

De heren in het gezelschap kennende zal er ook humor in zitten.

“Juist ja, er zal gelachen worden. Het niet alleen droefenis, gelukkig maar. Neem nu ‘Ik Krijg Een Heel Apart Gevoel Van Binnen’, dat is toch een heel positief liedje. En dan kan iedereen meeklappen. Ja, levenslied­eren zijn typische voorbeelde­n van teksten met een lach en een traan, maar in de letterlijk­e betekenis zullen er bij ons geen tranen aan te pas komen, dat kan je van mij aannemen.” Pappie loop toch niet zo snel’, op 6/4 CC Leopoldsbu­rg (Uitverkoch­t), op 14/4 CC Lanaken, op 21/4 Palethe Overpelt (Uitverkoch­t), op 11/5 De Kimpel Bilzen (Uitverkoch­t), op 20/5 Tentakel Zonhoven, op 3/6 Muze Heusden-Zolder (www.garifuna.

 ?? Foto HBVL ?? Maggie McNeal: “Wij houden het bij Nederlands­talig werk.”
Foto HBVL Maggie McNeal: “Wij houden het bij Nederlands­talig werk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium