Het Belang van Limburg

“Op mijn 50ste stop ik”

Jason Lytle zaterdag met Grandaddy op Little Wavesfesti­val in Genk

- Chris LANSSENS

In september wordt in Plopsaland De Panne de nieuwe Miss Limburg 2018 verkozen, de opvolgster van Leentje Jorissen. De preselecti­e heeft plaats op zondag 16 april in de Versuz. Wie zich wil inschrijve­n, moet zich dus stilaan haasten. Voorwaarde­n zijn onder meer dat je niet ouder mag zijn dan 25 en dat je ongehuwd en kinderloos bent.

HASSELT -

missbelgiu­m.be

Gisteren stonden ze in een uitverkoch­te Ancienne Belgique, vandaag treden ze op in Parijs en zaterdag komen ze naar het Little Wavesfesti­val in Genk. Een heel druk schema voor een band die dromerige muziek maakt. Wij spraken met Jason Lytle (48), het muzikale brein achter Grandaddy.

BRUSSEL -

Grandaddy is een gevestigde waarde in het wereldje. De Californis­che band brengt indierock met een vleugje elektricit­eit. De band bleef een hele tijd onder de radar, maar is nu terug met een nieuw album ‘Last Place’.

Jullie nieuwe album kwam uit in maart, elf jaar na de vorige plaat. Waarom moesten we zo lang wachten?

“Het was heel druk voor mij. Ik heb veel andere projecten gedaan. We zijn een tijdje gestopt met Grandaddy, zes jaar om precies te zijn. Ik had even de nood om met iets anders bezig te zijn, zo heb ik solo wat gedaan en andere projecten opgestart zoals Admiral Radley. Dat was wel nodig. Soms zorgt een bepaalde afstand van de dingen ervoor dat ik terug frisse ideeën kan krijgen.

Elf jaar is wel lang.

“Inderdaad, maar ik ben iemand dat graag iets op zijn eigen tempo doet. Ik vergelijk het graag met lesgeven in de klas vroeger. Een leerkracht geeft les en de leerlingen raken van alles aan, maar begrijpen de essentie van de dingen niet. Ik wil graag de essentie van de dingen begrijpen om iets te maken. We deden zoveel met Grandaddy dat ik vond dat ik het spoor bijster was. Daarom dat we even besloten hadden om het project op pauze te zetten.” Jason LYTLE

Grandaddy

‘Last Place’ wordt goed onthaald door publiek en pers. Wat vind je daarvan na zo lang onder de radar te zijn geweest?

“Dat voelt goed, ik had het niet durven te voorspelle­n. Ik heb me altijd op mijn muziek gefocust, zonder dat ik de mening van andere mensen nodig had. Ik wou gewoon dat een album goed klonk van begin tot einde.”

Jullie zijn al 24 jaar bezig. Is er een groot verschil tussen de Grandaddy van vroeger en nu?

“Absoluut, je moet je inbeelden dat alles evolueert. Ik evolueer graag mee. ik wil graag eigentijds­e dingen maken. Achteraf heb je dan spijt van sommige dingen. Alsof je naar je tien jaar jongere zelf kijkt. Je doet de dingen nu helemaal anders dan toen en achteraf denk je: dat had ik niet moeten doen. Sommige nummers die ik twintig jaar geleden maakte, wil ik nu niet meer spelen omdat ik ze gewoon slecht vind. Maar dat is normaal, zo zit het leven nu eenmaal in elkaar.”

Was je blij toen je een nieuw album mocht uitbrengen?

“Ik was gewoon gelukkig toen het klaar was. Weer iets om van mijn checklist te halen. Ik zal ook nooit op de barricades staan en roepen ‘Hey, het nieuwe album is er!’ Ik ben een heel bescheiden persoon. Hoe minder mensen me lastigvall­en, hoe liever. Zo sta ik niet graag onder druk, ik geraak veel verder als ik mijn tijd krijg. Als iemand me zegt dat ik iets moet doen, dan zal ik waarschijn­lijk het tegengeste­lde doen. Langs de andere kant, werkt omgekeerde psychologi­e wel. Als iedereen nu eens zou zeggen: ‘Het moet niet meer, maak geen nieuw Grandaddy-album meer.’ Dan zal ik geneigd zijn om er zo snel mogelijk eentje te maken, liefst de dag erna.” (lacht)

Ik zal ook nooit op de barricades staan en roepen: ‘Hey, het nieuwe album is uit’

Waar zie je jezelf en Grandaddy binnen 10 jaar?

“Ik zie mezelf binnen tien jaar in de bergen wonen, in de buitenluch­t. Ik zal dan ook gestopt zijn met het maken van muziek, ik wil op mijn 50ste stoppen en dan enkel voor mezelf dingen maken. Ik zal tegen dan een kleine piano hebben gekocht en gewoon wat spelen, dat vind ik geweldig. Op dat moment zal ik ook veel meer buiten zitten dan binnen. Nu vind ik dat ik veel te veel tussen vier muren zit, ik wil daar graag uit. Dat is een mooie ambitie voor in de toekomst.”

speelt op zaterdag 8 april op het Little Wavesfesti­val in Genk.

 ?? FOTO HBVL ?? Elf jaar na hun vorige album heeft Grandaddy een nieuw album uit. “We waren even het spoor bijster”, aldus frontman Jason Lytle.
FOTO HBVL Elf jaar na hun vorige album heeft Grandaddy een nieuw album uit. “We waren even het spoor bijster”, aldus frontman Jason Lytle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium