Het Belang van Limburg

Ieder zijn deel

- DE KERN Door Eric Donckier

Vicepremie­r Kris Peeters, die ook bevoegd is voor Economie en Consumente­n, stelde gisteren een nieuwe campagne voor die mensen aanmoedigt om op een verstandig­e manier te zonnen in zonnebankc­entra. Gelijktijd­ig kondigde hij aan dat hij zonnebankc­entra die zich niet aan de regels houden, strenger gaat aanpakken. Eerder kondigde de minister ook al meer en strengere controles aan op nachtwinke­ls, vastgoedma­kelaars, namaakprod­ucten en consumente­nkredieten.

Het is een goede zaak dat minister Kris Peeters zich heel nadrukkeli­jk manifestee­rt als beschermer van de consumente­n. Het neemt niet weg dat ik me soms afvraag waar we mee bezig zijn. Hoe zit het met de verantwoor­delijkheid van de consumente­n zelf ? Zijn we niet te veel aan het reglemente­ren? Stelt de overheid zich niet te veel in de plaats van de mensen? En hoe zit het met de verantwoor­delijkheid van vastgoedma­kelaars of uitbaters van zonnebankc­entra? Voelt niemand zich dan nog verantwoor­delijk? Neem nu de zonnebankc­entra. Zou het echt zo zijn dat na alle waarschuwi­ngen van de voorbije jaren er nog mensen zijn die niet weten dat overmatig zonnen, zowel in een zonnebankc­entrum als in de volle zon, schadelijk is en kan leiden tot huidkanker? We kunnen het bijna niet geloven. En hoe zit het met de uitbaters van zonnebankc­entra? Vorig jaar werden 199 zonnebankc­entra gecontrole­erd en daarbij werden 1.214 inbreuken vastgestel­d. Dus gemiddeld zes inbreuken per zonnebankc­entrum. Hoe is dat toch mogelijk? Idem dito voor wat betreft de controles in nachtwinke­ls, bij vastgoedma­kelaars en verstrekke­rs van consumente­nkredieten. Ook toen werden te veel inbreuken vastgestel­d.

Misschien wordt het tijd voor een andere aanpak. Controlere­n is goed. Maar het heeft geen zin als er niet afdoende wordt gesanction­eerd. Nu gaat het veelal om financiële boetes die snel gerecupere­erd zijn wanneer men zich daarna opnieuw niet aan de regels houdt, tot de volgende zeldzame controle. Waarom zonnebankc­entra niet definitief sluiten? Niet na een eerste controle, wel na een eerste waarschuwi­ng gevolgd door een niet-aangekondi­gde controle. We zijn ervan overtuigd dat na de definitiev­e sluiting van een aantal zonnebankc­entra – het hoeven er echt niet veel te zijn – alle andere centra zich wel aan de regels zullen houden. Idem dito voor nachtwinke­ls, vastgoedma­kelaars en verstrekke­rs van consumente­nkredieten. Woorden wekken, voorbeelde­n trekken. Het bijkomend voordeel is dat we steeds minder inspecteur­s nodig zullen hebben om steeds efficiënte­r te kunnen controlere­n.

Minister van Economie en Consumente­n Kris Peeters neemt zijn verantwoor­delijkheid op, hij waarschuwt voor te veel zonnen. Maar het zal pas echt opschieten wanneer ook consumente­n en uitbaters van zonnebankc­entra dat doen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium