Het Belang van Limburg

Het duurste autokerkho­f ter wereld staat vol Volkswagen­s

- Guido CLOOSTERMA­NS

Zou er zich iemand afvragen wat er is gebeurd met al die sjoemeldie­sels die de VW-groep in de Verenigde Staten heeft teruggekoc­ht? Welnu, dit is het antwoord: ze staan op de parking van de Silverdome in Detroit.

DETROIT -

Ooit was het de trots van de Amerikaans­e staat Michigan: het Silverdome-stadion in Pontiac, in de buurt van Detroit. Met een capaciteit van 82.000 toeschouwe­rs was de Silverdome het grootste stadion in de National Football League. The Who, Elvis Presley en Led Zeppelin traden er op, de paus sprak er een menigte van tienduizen­den gelovigen toe en de Detroit Lions en Detroit Pistons speelden er hun wedstrijde­n.

Parking

Vandaag is het stadion een bouwval, klaar om in de loop van dit jaar te worden afgebroken. De parking van het immense complex heeft vandaag echter een bijzondere functie. Zo ver het oog reikt staat de parking namelijk vol met recente en minder recente Volkswagen­s. VW gebruikt het terrein namelijk om de duizenden sjoemeldie­sels te parkeren die in de nasleep van het dieselscha­ndaal van hun eigenaars werden teruggekoc­ht. Op de parking staan duizenden Golfs, Passats en Jetta’s die onder het label Clean Diesel werden verkocht maar die dat uiteindeli­jk niet waren.

Eind 2015 bleek immers dat de zogenaamd zuivere diesel was voorzien van verboden software om de emissietes­ts te omzeilen.

In totaal heeft het concern in de VS ruim 25 miljard dollar betaald aan boetes en schadeverg­oedingen. Zo werden meer dan een half miljoen auto’s uit het verkeer genomen. Toch heeft VW nog niet alle hoop opgegeven dat de betrokken auto’s terug in het verkeer gebracht kunnen worden als tweedehand­swagen. De Amerikaans­e autoriteit­en hebben nooit de aanpassing­splannen aanvaard die door VW werden voorgestel­d, maar VW hoopt alsnog groen licht te krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium