Het Belang van Limburg

Bouw rusthuis Mandana loopt twee jaar vertraging op

Afbraak Dumontziek­enhuis stilgelegd door financieel dispuut

- Chris NELIS

De werken voor de afbraak van het oude André Dumontziek­enhuis in Waterschei liggen al enkele maanden stil omwille van een dispuut tussen de aannemer en opdrachtge­ver Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL). Het geschil is het gevolg van werken die moesten worden uitgevoerd nadat ontdekt werd dat er asbest in het gebouw zat. De verhuis van woon-zorgcentru­m Mandana, dat in de plaats komt, is al twee jaar uitgesteld. Eind 2015 werden de werken gestart voor de ontmanteli­ng van het gebouw en daaropvolg­end de afbraak. Maar in januari 2016 bleek dat er asbestveze­ls in het pleisterwe­rk zaten en werden de werken stilgelegd. Asbest vergt immers een heel andere en veel duurdere aanpak.

“Er is een financieel dispuut tussen het ZOL en de aannemer”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het ZOL. “Daardoor liggen de werken een tijdje stil. Toch willen we dat die zo snel mogelijk weer hervatten. Daarom proberen we samen met de aannemer een minnelijke schikking uit te werken. We hopen daar binnen enkele weken mee rond te zijn.”

Als het conflict te lang blijft aanslepen, bestaat het risico dat de sloopvergu­nning

Jos ABEN Directeur vzw Menos vervalt. “De vergunning geldt voor een periode van drie jaar”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Binnen die termijn zou het gebouw in principe moeten zijn afgebroken. Nu ja, we gaan ook niet kibbelen over één dag. Ik ga me niet uitspreken over het dispuut tussen het ZOL en de aannemer. Maar we hopen dat

die werken zo snel mogelijk afgerond kunnen worden. Dat is nodig voor de ontwikkeli­ng van het woonzorgce­ntrum Mandana.”

Jos Aben, directeur van vzw Menos die Mandana beheert, betreurt de vertraging die het project inmiddels heeft opgelopen. “We hadden voorzien dat tegen eind dit jaar alle bewoners in de nieuwbouw zouden kunnen intrekken”, zegt Aben. “Nu zien we eind 2019, begin 2020 als haalbare einddatum. We hopen dan ook dat die werken zo snel als mogelijk heropgesta­rt kunnen worden en dat het gebouw deze zomer nog tegen de vlakte ligt. Dan kunnen we voor de winter het terrein bouwklaar maken. Het bouwen zelf gaat zo’n twee jaar duren. We hebben aan de subsidiëre­nde Vlaamse overheid om bouwuitste­l gevraagd en we hebben dat ook gekregen.”

We hadden voorzien dat de bewoners eind 2017 naar het nieuwe woonzorgce­ntrum konden. Nu zal dat pas eind 2019, begin 2020 zijn

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het ZOL hoopt met de aannemer tot een minnelijke schikking te komen zodat de afbraakwer­ken weer kunnen hervatten.
FOTO CHRIS NELIS Het ZOL hoopt met de aannemer tot een minnelijke schikking te komen zodat de afbraakwer­ken weer kunnen hervatten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium