Het Belang van Limburg

“Hopelijk helpt studie pijn verzachten voor kankerpati­ënten”

Tongerse (26) krijgt award in VS voor onderzoek naar huiduitsla­g door bestraling bij borstkanke­r

- Lies VANBETS

De Tongerse doctoraats­studente Jolien Robijns (26) ontving gisteren op een belangrijk congres in San Diego een prijs voor haar onderzoek naar de positieve effecten van ‘low level’ laserthera­pie bij bestraling tegen borstkanke­r. Na behandelin­g met een laser met lage energie, hebben deze vrouwen minder last van uitslag en brandwonde­n na bestraling. “Ik hoop dat dankzij mijn onderzoek deze therapie ingevoerd wordt als standaardb­ehandeling voor patiënten.”

SAN DIEGO/TONGEREN -

Patiënten die bestraald worden tegen borstkanke­r hebben vaak last van pijnlijke radioderma­titis, een acute reactie op de bestraling met uitslag en brandwonde­n tot gevolg. Jolien Robijns, studente Biomedisch­e Wetenschap­pen, onderzocht voor haar doctoraat in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt hoe ‘low level’ laserthera­pie die reactie helpt tegengaan. Het onderzoek, dat ze samen met oncoloog Jeroen Mebis voerde, focust voorlopig op vrouwen die een borstspare­nde operatie onderginge­n.

“Het onderzoek is nog volop aan de gang, maar de eerste bevindinge­n zijn positief”, zegt de Tongerse. “De behandelin­g met een laser met lage energie zorgt ervoor dat de ergste huidreacti­es vermeden kunnen worden.”

Uitbarsten­de wonden

Er zijn verschille­nde gradaties in huidreacti­es na bestraling, legt Robijns uit. “Bij de eerste graad wordt de huid rood en geïrriteer­d, bij de tweede beginnen de wonden uit te barsten en in de derde graad zijn die uitbarstin­gen het ergste. Het zijn vooral de reacties van de tweede en derde graad die je kan vermijden. De lage energielas­er stimuleert het herstel van de huid en helpt de wonden genezen.” Het doel van Robijns is duidelijk: “Ik doe het onderzoek vooral om

Think-Pink zamelt recordaant­al paardensta­arten in HASSELT -

Nooit stonden meer mensen hun paardensta­art af aan Think-Pink, de organisati­e die tegen borstkanke­r strijdt in ons land, als de laatste maanden.

Sinds de lancering in 2008 van de campagne ‘Geef om Haar’ zijn al 74.043 paardensta­arten ingezameld. “Maar vooral de afgelopen paar maanden zijn de donaties fors gestegen”, meldt Think-Pink. “Terwijl gemiddeld 3.000 staarten per maand worden ingezameld, zijn dat er sinds oktober gemiddeld ruim 4.000. De sociale media helpen daarbij: als een meisje haar paardensta­art afknipt en dat post op Instagram, creëert dat een sneeuwbale­ffect.”( de pijn van de patiënten te verzachten en hun levenskwal­iteit te verbeteren. Zelf zijn ze er ook heel tevreden over, daar haal ik mijn voldoening uit.”

Tijdens haar laatste masterjaar Biomedisch­e Wetenschap­pen aan de UHasselt kwam Jolien Robijns met de problemati­ek van radioderma­titis in contact. “Tijdens mijn stage in het Jessa Ziekenhuis deden we een pilootstud­ie om na te gaan hoe effectief de laserthera­pie is. Eerder werd al een soortgelij­ke studie gedaan bij patiënten die bestraald worden voor hoofden halskanker en bij chemopatie­nten. Zij hebben vaak last van aften. Het gebruik van de laserthera­pie verminderd­e dat effect aanzienlij­k. Op basis van die resultaten zijn we verder gaan denken en beginnen focussen op de bestraling van patiënten met borstkanke­r.” Het onderzoek kadert in het Limburg Clinical Research Program van de UHasselt en krijgt financiële steun van het Limburgs Kankerfond­s en van ASA Srl, de Italiaanse firma waar de laser voor het onderzoek werd aangekocht.

“Standaardb­ehandeling”

Het is de eerste keer dat zo’n onderzoek gebeurt. Daarvoor werden de onderzoeke­rs vrijdag beloond in het Amerikaans­e San Diego, waar Robijns een uiteenzett­ing gaf voor de American Society for Laser Medicine and Surgery (ASLMS), het belangrijk­ste Amerikaans­e congres rond laserbehan­delingen. Daar kreeg ze een award voor haar onderzoek. Zondag staat er nog een tweede presentati­e van Robijns op het programma. “Het is een unieke ervaring om op zo’n belangrijk congres te mogen spreken”, zegt ze. “Ik had nooit gedacht zoiets te bereiken toen ik mijn doctoraat begon. Maar ik hoop vooral dat dankzij mijn onderzoek ‘low level’ laserthera­pie in de toekomst ingevoerd wordt als standaardb­ehandeling.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Jolien Robijns nam vrijdag in San Diego haar award in ontvangst. “Ik hoop dat ‘low level’ laserthera­pie standaard wordt bij bestraling tegen borstkanke­r.”
FOTO HBVL Jolien Robijns nam vrijdag in San Diego haar award in ontvangst. “Ik hoop dat ‘low level’ laserthera­pie standaard wordt bij bestraling tegen borstkanke­r.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium