Het Belang van Limburg

“We nemen geen enkel risico met onze spelers”

Riemst vervangt rubberkorr­els door kurk op kunstgras

- Eddy VANDOREN

Een half jaar na de aanleg van twee kunstgrasv­elden voor de voetbalplo­egen Hedera Millen en Vlijtingen VV wordt bij beide de rubberen onderlaag vervangen door kurk. De twee clubs krijgen hiervoor van het gemeentebe­stuur een eenmalige subsidie. De gemeente wil de gezondheid­srisico’s niet lopen die gepaard zouden gaan met spelen op kunstgras. Spelers en bestuur van de voetbalclu­bs Hedera Millen en Vlijtingen stonden ietwat onwennig te pronken met hun nieuwe kunstgrasv­eld aan het begin van het voetbalsei­zoen. Het gemeentebe­stuur had een eenmalige toelage van ruim 640.000 euro toegekend aan beide clubs om de velden te laten aanleggen.

Niet veel later deed een uitzending op de Nederlands­e televisie heel wat stof opwaaien, toen bleek dat spelen op kunstgras gezondheid­srisico’s inhield. De rubberkorr­els in de onderlaag zouden zware metalen bevatten die kankerverw­ekkend konden zijn.

Verschille­nde normen

De gemeente Riemst greep meteen in en liet via de Universite­it Gent bij een deskundig labo in Duitsland de nodige testen uitvoeren. “Daaruit bleek dat de gebruikte rubberkorr­els voldeden aan de strengste Duitse en Europese normen voor dergelijke industriël­e mengsels”, zegt burgemeest­er Mark Vos (CD&V). “Uit het onderzoek naar de gezondheid­seffecten van het gerecyclee­rde rubber bleek ook dat het risico voor sporters – met inbegrip van kinderen – te verwaarloz­en was. Dat werd bovendien bevestigd door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.”

Omdat men geen enkel risico wilde lopen, en op vraag van deze krant, gaf de gemeente toelating om de rubberkorr­els van beide kunstgrasv­elden te laten onderzoeke­n door de Universite­it Hasselt op de aanwezighe­id van polycyclis­che aromatisch­e koolwaters­toffen, kortweg PAK’s, die mogelijk kankerverw­ekkend zijn. Uit het rapport van toxicoloog Jan Tytgat bleek dat beide velden weer voldeden aan de Europese normen. De norm voor consumente­nproducten werd echter niet gehaald. Vandaag woedt de discussie over welke norm er gehanteerd moet worden nog volop.

Kurk

“Omdat uitsluitse­l daarover nog even op zich kan laten wachten kiezen we voor de veiligste optie en nemen we onmiddelli­jke maatregele­n”, aldus burgemeest­er Vos. “In eerste instantie hebben we de betrokken vereniging­en gevraagd om de kunstgrasv­elden niet meer te gebruiken. Maandag zullen we de gemeentera­ad vragen om aan de twee voetbalclu­bs een extra toelage van 104.000 euro te verlenen om de zogenaamde SBR-korrels te verwijdere­n, af te voeren en te vervangen door een laag kurk. Die bezit geen additieven, is 100 procent natuurlijk en geurloos, en voldoet aan de FIFA-norm. Voor alle zekerheid hebben we ook nu de UGent een staal bezorgd om te onderzoeke­n. Om geen tijd te verliezen en om gezondheid­srisico’s te vermijden, zal voorgestel­d worden om de opdracht te gunnen aan de oorspronke­lijke aannemer, nv Lesuco, zodat ook de initiële garantie van tien jaar op de uitvoering behouden blijft. We hebben dit de voorbije weken uitvoerig besproken met beide clubs, die uiteraard tevreden zijn met deze gang van zaken.”

Hemelvaart

Thésy Léonard, voorzitter van de Jeugdvoetb­alopleidin­g Groot Riemst, dat de jeugd van beide clubs onder zijn hoede heeft, juicht de beslissing­en van de gemeente Riemst toe. “Ook wij zijn ten zeerste begaan met de gezondheid van onze spelers. Bovendien kregen we de belofte dat de opdracht uitgevoerd zou worden voor Hemelvaart. Dat moet wel, want dan hebben we in Millen een groot voetbaltor­nooi.”

 ?? FOTO EVA ?? Jos Janssen, Guy Deckers en Thésy Léonard van de vzw Jeugdvoetb­al Groot Riemst zijn tevreden dat de gemeente het zekere voor het onzekere gekozen heeft.
FOTO EVA Jos Janssen, Guy Deckers en Thésy Léonard van de vzw Jeugdvoetb­al Groot Riemst zijn tevreden dat de gemeente het zekere voor het onzekere gekozen heeft.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium