Het Belang van Limburg

“Chinezen hebben dezelfde smaak en gestalte als de Italianen”

Aziatische sterren en bloggers bij opening eerste boetiek van Les Hommes in Peking

- Hanne DE BELIE

Twintig winkels in China binnen vijf jaar: dat is het ambitieuze plan van het Limburgs-Antwerpse modelabel Les Hommes. Donderdag werd de eerste Chinese herenboeti­ek van Les Hommes in de hipste buurt van Peking officieel geopend. “In de aanwezighe­id van Chinese sterren en bloggers”, zegt de Tongerse ontwerper Bart Vandebosch.

Chinezen willen opvallen, zich onderschei­den. Dat doen ze met veel blingbling. Daar houden we in onze ontwerpen rekening mee

Bart VANDEBOSCH van ontwerpers­duo Les Hommes Les Hommes, het fashionlab­el van ontwerpers­duo en koppel Tom Notte uit Antwerpen en Bart Vandebosch uit Tongeren, is aan zijn verovering van China begonnen. Donderdag opende het mannenmode­merk zijn eerste Chinese winkel, in Sanlitun, de hipste buurt van Peking. “Een bewuste keuze. Peking – niet Shanghai of Hongkong – is de celebrityh­ub van China”, zegt Bart Vandebosch, die met Les Hommes van ons land naar Milaan verhuisde. “In de wijk waar onze winkel ligt, wonen veel acteurs en zangers. De perfect locatie, want zij geven het grote geld uit. We liggen tussen boetieks van Alexander Wang, Givenchy, Armani, Louboutin en Balmain. Het is een soort shoppingce­nter in openlucht.”

Enorme paskamers

Donderdagm­iddag zwaaiden de deuren van Les Hommes in Peking open. “Niet enkel de pers was massaal aanwezig, er waren ook veel Chinese sterren en bloggers”, zegt Bart. “Na de opening hebben we buiten een defilé georganise­erd. De reacties waren heel positief. We hebben het concept van onze winkels in Antwerpen en Milaan verdergeze­t, mits enkele aanpassing­en aan de Chinese cultuur. Ze hebben hier graag enorme paskamers met een ruime sofa, waar ze alle plaats hebben om te passen en te kiezen. Het mocht ook niet te donker zijn binnen. Ook de rekken zijn op een bepaalde manier geplaatst, volgens hun traditie.”

Blingbling

Dat Les Hommes hier voet aan wal zet, is niet toevallig. “China is een ongeloofli­jke groeimarkt én Chinezen geven graag heel veel geld uit”, legt Vandebosch uit. “Ze komen uit het communisme en willen zich nu vooral onderschei­den. Dat doen ze met veel blingbling, ze willen opvallen.” “Na onze winkel in Peking is de volgende stap Shanghai. Die winkel zal tegen de winter van 2017 opengaan. Binnen de vijf jaar zouden we twintig winkels in China willen hebben. Dat is natuurlijk niet evident. Onze focus ligt op het ontwerpen, maar omdat het in China in een sneltempo gaat, willen we onze kleding ook aanbieden in een zo groot mogelijk aantal winkels.” Houdt het duo ook in zijn ontwerpen rekening met de Chinese markt? “Ik zou liegen als ik zeg dat we dat niet doen. Tijdens het samenstell­en van de collectie bekijken we of iets kan werken in China. Dat doet tegenwoord­ig elke designer, van fashion tot auto’s. Kleinere maten voor de Chinese markt zijn niet nodig. Zo klein zijn Chinese mannen niet: ze zijn qua postuur en gestalte vergelijkb­aar met mannen uit het zuiden van Italië. Qua smaak ook. Eigenlijk is de Chinese markt heel vergelijkb­aar met de Italiaanse. Ze willen opvallen, het mag niet te gekleed of te discreet zijn. Liever net iets anders.”

 ?? FOTO LES HOMMES
FOTO LES HOMMES ?? Bart Vandebosch (links) en Tom Notte van Les Hommes tussen enkelen van de Chinese celebrity’s die present gaven op de opening van hun boetiek in Peking. “Hier wonen de Chinezen die geld uitgeven.”
“Chinezen houden van blingbling, daar houden we bij...
FOTO LES HOMMES FOTO LES HOMMES Bart Vandebosch (links) en Tom Notte van Les Hommes tussen enkelen van de Chinese celebrity’s die present gaven op de opening van hun boetiek in Peking. “Hier wonen de Chinezen die geld uitgeven.” “Chinezen houden van blingbling, daar houden we bij...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium