Het Belang van Limburg

Isolatie wordt komende maanden kwart duurder

Hogere prijzen gevolg van schaarste aan polyuretha­an op markt

- Guido CLOOSTERMA­NS

Isolatiema­teriaal op basis van polyuretha­an wordt de komende twee maanden ruim 25 procent duurder. Dat zeggen Bouwunie Limburg en de Confederat­ie Bouw Limburg op basis van berichten uit de sector. “Op een dak met een oppervlakt­e van 200 vierkante meter betekent dat een meerkost van 750 euro aan materiaal”, berekent voorzitter Leon Peeters van Bouwunie Limburg.

HASSELT -

Wie zijn woning isoleert en met zijn aannemer al een prijs heeft afgesproke­n, zal de dans allicht ontspringe­n, maar wie de komende weken een prijsoffer­te laat maken, zal voor zijn isolatiema­teriaal een pak meer moeten betalen. Isolatiepa­nelen op basis van polyuretha­an worden de komende maanden immers gevoelig duurder. Uit een berekening van Bouwunie Limburg blijkt dat heel wat leverancie­rs van isolatiepl­aten op basis van polyuretha­an op 1 april al een prijsstijg­ing van 7 tot 8 procent hebben doorgevoer­d. Daar houdt het echter niet mee op. De komende weken worden immers nog prijsstijg­ingen verwacht. Een eerste keer op 10 april met 7 procent en midden mei zou de prijs nogmaals stijgen, deze keer met 9 procent. “Kortom, een prijsstijg­ing van nagenoeg 25 procent op twee maanden tijd”, zegt Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg.

Door de hoge isolatiewa­arde van isolatiema­teriaal op basis van polyuretha­an heeft het product een marktaande­el van 90 procent in de isolatie van muren en platte daken. Door tekorten op de markt van grondstoff­en hebben verschille­nde producente­n van polyuretha­an hun prijzen al verhoogd, zo luidt het. “Bovendien is in China een grote fabriek stilgevall­en”, aldus Maesen.

Niet normaal

Ook de Limburgse aannemer en voorzitter van Bouwunie Limburg Leon Peeters verwacht dat isoleren duurder wordt. “Voor een dak met een oppervlakt­e van 200 vierkante meter betekent de prijsverho­ging een meerkost van gemiddeld 750 euro. Andere isolatiema­terialen zullen wellicht deze prijsstijg­ing volgen, maar allicht niet in dezelfde mate.” Volgens John Coose, zaakvoerde­r van het isolatiebe­drijf Eltherm en voorzitter van de Confederat­ie van Bouw- en Isolatiebe­dijven, zijn vooral de aannemers de dupe van de prijsstijg­ingen. “Fabrikante­n en leverancie­rs zullen de prijsstijg­ingen doorrekene­n aan de aannemers, maar de aannemer kan de prijsstijg­ingen niet zomaar doorrekene­n aan zijn klanten. Voor contracten die al onderteken­d zijn, kan de aannemer niets doen, tenzij hopen op een beetje goodwill.”

De Vlaamse overheid heeft een ambitieus programma uitgerold dat erin voorziet dat tegen het jaar 2020 alle energiever­slindende woningen geïsoleerd moeten zijn. In het kader van het Energieren­ovatieprog­ramma 2020 heeft de Vlaamse verbouwer dus nog drie jaar om zijn woning te isoleren. De factuur zal alleszins hoger uitvallen.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? De factuur voor de Vlaamse verbouwer die zijn woning wil isoleren, zal hoger uitvallen.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE De factuur voor de Vlaamse verbouwer die zijn woning wil isoleren, zal hoger uitvallen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium