Het Belang van Limburg

“Met Boonen in finale”

John Degenkolb, winnaar in 2015 en ook nu de grote uitdager

- Jochen COOREVITS

John Degenkolb (28) is erop gebrand om in zijn lievelings­koers Parijs-Roubaix een klinkend resultaat te behalen nadat hij vorig seizoen de kasseiklas­sieker miste door een vingerbles­sure na een verkeerson­geval. Twee jaar geleden won de kopman van Trek-Segafredo nog op de Vélodrome. “Het is alsof ik mijn titel verdedig, ook al rijd ik niet met rugnummer één.” Het was een zelfverzek­erde John Degenkolb die in Hotel Weinebrugg­e de internatio­nale pers te woord stond. De taaie Duitser stelt zich weinig vragen over zijn huidig vormpeil, ook al zat een podiumplaa­ts er dit seizoen nog niet in. “Ik heb in de winter mijn huiswerk gemaakt en alles is er om een topresulta­at neer te zetten. Ik was altijd aanwezig in de finales. In Sanremo en de Ronde werd ik zevende, in Gent-Wevelgem vijfde en in Harelbeke haalde ik bijna de top tien. Alles moet zondag gewoon in de juiste plooi vallen.” Degenkolb rekent zichzelf bij de favorieten, naast Sagan, Van Avermaet en Boonen. In de voorgaande races staken de wereldkamp­ioen en de olympische kampioen nochtans boven de rest uit. “Maar in Parijs-Roubaix zijn er geen klimmetjes, hé. Dat brengt me op hetzelfde niveau als hen. Ik heb genoeg power, kennis en ervaring om over de kasseien te rijden. En vergeet ook Kristoff niet.” De Duitser verwacht dat de afscheidne­mende Boonen er zeker bij zal zijn in de finale. “Daar ben ik honderd procent van overtuigd. Op instinct rijden, ligt hem als geen ander. Zijn team toonde in Vlaanderen dat ze heel sterk is.”

Stuyven geen kopman

Degenkolb beseft als geen ander dat geluk een doorslagge­vende factor kan zijn op weg naar Roubaix. Zo eindigde hij in 2014 tweede op zijn reservefie­ts, nadat hij eerst zijn materiaal brak. “Je hebt altijd ups en downs in zo’n wedstrijd. Maar in Roubaix kan je geluk als het ware forceren. Je moet de nodige vechtersme­ntaliteit hebben.” In zijn eigen ploeg rekent Degenkolb op de steun van Jasper Stuyven, die geen kopman meer is. Dat was duidelijk te zien aan de opstelling tijdens de persconfer­entie. Alleen Degenkolb was beschikbaa­r voor een interviews­essie. De rest van de ploeg kon beneden in het onthaal van het hotel aangesprok­en worden. “Ik ben altijd al de enige echte kopman geweest. Jasper is een sleutelpio­n om succes te behalen. In de Ronde deed hij dat door mee te springen met een groepje.”

Winning move

Zoals iedere coureur heeft ook Degenkolb een ideaal scenario voor ogen om zijn slag binnen te halen. “We kunnen er een aanvallend­e wedstrijd van maken met onze ploeg. Oplettend zijn en meespringe­n in de ontsnappin­gen is de boodschap. Op het einde hoop ik met een klein groepje naar de Vélodrome te rijden. Maar twee jaar geleden heb ik bewezen dat ik ook zelf het initiatief kan pakken. Dat was toen de winning move (hij reed diep in de finale naar leiders Van Avermaet en Lampaert, nvdr.). Ik bewees mezelf dat ik ook over de capaciteit­en beschik om alleen weg te rijden.”

Rugwind en zonnig weer, dat zijn de weersvoors­pellingen voor zondag. Degenkolb kan er best mee leven. “Ik hou van snelle races. Dat was ook zo toen ik won. Door de warmte zal er veel stof opwaaien en zal het zaak zijn om vooraan te zitten. Als je te ver in een groepje verzeilt, zal het zicht belemmerd worden en is de kans op valpartije­n nog groter. Ach, dit is mijn lievelings­koers. De historiek die op de kasseistro­ken in de lucht hangt... Dat fascineert me.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Voor John Degenkolb moet zondag alles juist zitten om Boonen het vuur aan de schenen te leggen.
Foto PHOTO NEWS Voor John Degenkolb moet zondag alles juist zitten om Boonen het vuur aan de schenen te leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium