Het Belang van Limburg

“Ze mogen de bal hebben als wij winnen”

-

Als AA Gent tevreden is met de derde plaats, is een punt meenemen uit Anderlecht een uitstekend­e zaak. Bij een nederlaag wordt de kloof met paars-wit negen punten en mag er zo goed als een doek over de titeldroom. Maar bij winst komen de Buffalo’s plots op drie punten van Anderlecht en doen ze helemaal mee voor de titel.

“We want more”, zei één van de Gentspeler­s vorige week in de kleedkamer voor de topper tegen Club Brugge (2-1), zo gaf voorzitter Ivan De Witte prijs in het VTM-programma Stadion. “Mijn onmiddelli­jke reactie was: hebben ze het dan over punten of over centen?”, lacht Vanhaezebr­ouck. “Want het zou ook kunnen dat ze more centen bedoelden (een hogere winstpremi­e, nvdr.). Misschien heeft de voorzitter het niet goed gehoord.” Vanhaezebr­ouck is verkouden en heeft een sluimerend­e keelontste­king. Brullen wordt dus moeilijk in het Astridpark. Maar er zijn nog vingers om op te fluiten en die typische, wijde zwaaiarmen van hem. De steun van de coach zal nodig zijn, want Anderlecht is de ploeg in vorm. “Na Nieuwjaar heeft Anderlecht het meeste punten gepakt, maar wij volgen daar kort achter”, weet Vanhaezebr­ouck. Anderlecht pakte sinds januari 23 op 30 in de competitie, AA Gent 21 op 30, Club Brugge amper 16 op 30. We kunnen AA Gent dus maar beter aan boord houden om de titelstrij­d spannend te houden. “Het zou vooral prettig zijn voor de analisten”, aldus Vanhaezebr­ouck fijntjes. “Als we verliezen, moeten ze over een week misschien al met vakantie gestuurd worden. Als er maar

ANDERLECHT - AA GENT één titelkandi­daat meer is, heb je geen analisten meer nodig. Nu, zelfs als we verliezen, blijven er nog altijd twee kandidaten over. Schrijf Club Brugge niet af omdat ze één wedstrijd verloren hebben.” Hein VANHAEZEBR­OUCK

Coach AA Gent

Niet op een wolk

AA Gent was tijdens de reguliere competitie nooit in beeld om mee te praten in het titeldebat. Vóór de halvering van de punten was de kloof met Anderlecht en Brugge respectiev­elijk 11 en 9 punten. De doelstelli­ng voor play-off 1 was de derde plaats en daar kunnen ze altijd op terugvalle­n. De Buffalo’s hebben en willen nog geen druk.

“De titelstrij­d redden? Wij moeten niets redden”, aldus Vanhaezebr­ouck. “We zaten in een kansloze situatie toen we begonnen aan de play-offs. Daarom moesten we ook niet te veel dromen. Als we een punt kunnen meepakken in Anderlecht, zullen we heel content zijn. Dat is winst met het oog op de derde plaats. Een zege zou wel een wezenlijk verschil maken met onze zege tegen Club vorige week.

Brugge heeft nog een thuismatch te goed tegen ons. Dit is een uitmatch. Als we die winnen, maken we echt winst op Anderlecht. Maar zelfs dan hebben we nog een stap te zetten. We moeten er niet te veel mee bezig zijn. Als je ergens aan meedoet, ambieer je altijd het hoogste. Maar je moet niet op een wolk beginnen, anders donder je eraf. Je mag geloven in meer, maar stap voor stap. Als we verliezen, is de tweede plaats misschien nog mogelijk. Dat is ook more. De derde plaats ook more, want we zijn als vierde aan play-off 1 begonnen.”

Hoe realistisc­h is winst van AA Gent? De enige zege in Brussel onder Vanhaezebr­ouck dateert van het kampioenen­jaar, toen het op de laatste speeldag van de reguliere competitie met 1-2 ging winnen. AA Gent speelde vaak goede duels in het Constant Vanden Stock-stadion, met als summum de demonstrat­ie eind augustus vorig jaar. “We spelen altijd goede matchen in Anderlecht. Alleen hebben we vaak te weinig mee naar huis genomen”, aldus Vanhaezebr­ouck. “Anderlecht is heel efficiënt, wij een stuk minder. We hebben hen vaak ook geholpen met weggevers. Het was vaak dezelfde speler die in de fout ging tegen Anderlecht (Lasse Nielsen, nvdr.), maar die speelt niet meer bij ons. Laat ons hopen dat we nu geen cadeaus weggeven. We hebben misschien minder balbezit nodig dan vroeger om te winnen, maar als ik mag kiezen, opteer ik nog altijd voor balbezit en controle. Als je dat echt goed doet, geef je sowieso minder kansen weg.”

Dat Gent wint, zou vooral prettig zijn voor de analisten. Als er maar één titelkandi­daat overblijft, moeten ze over een week misschien al met vakantie gestuurd worden

Anderlecht-doelman Frank Boeckx speelde zes jaar bij Gent alvorens hij er werd weggestuur­d en woont nog altijd in het Gentse. “Ik ben deze week maar niet in Gent centrum gekomen en dat lag niet aan het nieuwe circulatie­plan. Rancune tegenover AA Gent heb ik niet, maar ik wil hen wel graag kloppen. De manier waarop is zelfs niet zo belangrijk. Liefst houden we hen weg van onze goal, maar voor mijn part mogen zij 90 minuten lang de bal hebben als wij dan met 1-0 winnen. Omdat zij moeten komen, zullen hun flankspele­rs Simon en Kalu misschien heel hoog spelen en kunnen wij dan gebruikmak­en van de ruimte in hun rug. Of Gent uitgeteld is als ze verliezen? Dan staan ze toch al op negen punten, maar dat betekent niet dat wij dan opeens de grote favoriet zijn. Waarom zouden wij onszelf die druk opleggen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium