Het Belang van Limburg

“Graag Frankrijk of Engeland”

Frank Vercautere­n denkt nog niet aan zijn pensioen

- Pieter VANLOMMEL

Frank Vercautere­n is opnieuw in het land. De gewezen coach van KRC Genk, Anderlecht en Sporting Lissabon geeft maandag een uiteenzett­ing op de WFA-cursus in Bilzen (zie verder). Een uitgelezen moment om de ex-bondscoach eens aan de tand te voelen. Over zijn Russisch avontuur, de Rode Duivels en de toekomst. “Ik wil nog minstens twee jaar voortdoen.” Zes maanden is het intussen geleden dat Frank Vercautere­n aan de kant werd geschoven bij het Russische Krylya Sovetov Samara. Met die club realiseerd­e de Brusselaar de promotie naar de Premjer Liga en ook het tweede seizoen werd een succes. Samara eindigde negende, de beste klassering in negen jaar van de club. Maar dit seizoen stokte de motor. Eind oktober, drie dagen na zijn 60ste verjaardag, was het verhaal van Vercautere­n uitgezonge­n.

Hoe kijk je terug op die periode?

“De eerste twee seizoenen waren goed. Het laatste jaar was er helaas te veel aan. Ik voelde het een beetje aankomen. Door omstandigh­eden kregen we niet altijd wat we verdienden, maar voetbal draait ook wat om geluk. Al bij al vond ik Rusland een positieve ervaring. Ik heb er veel opgestoken en dingen ontdekt naast het voetbal.”

Wat doet Frank Vercautere­n tegenwoord­ig om zijn dagen te vullen?

“Pendelen tussen Rusland en België. Eerst heb ik de noodzakeli­jke administra­tieve zaken afgehandel­d, ben op vakantie geweest in de Emiraten, heb seminaries gevolgd en wedstrijde­n bekeken. Eigenlijk kom ik nog steeds tijd tekort (lacht).”

Veel tijd om te solliciter­en is er

dus niet?

“Toch wel, ik blijf uitkijken naar een nieuwe uitdaging. Er waren aanbieding­en. Zo kon ik in Turkije en Egypte aan de slag. Ook de nationale ploeg van Ivoorkust was een optie. Maar dat zijn niet de projecten waar ik nu op zit te wachten.”

Waarop dan wel? Een Belgische club?

“Zeg nooit nooit, maar dat is niet mijn prioriteit. Ik mik op het buitenland. Liefst een plek waarvoor ik geen 11 uur in het vliegtuig moet zitten, zoals Rusland. Mijn voorkeur ligt al jaren in Frankrijk of Engeland. Ik ken het Franse voetbal omdat ik er zelf gespeeld heb. En Engeland trekt me qua voetbalbel­eving enorm aan. Van ‘Match of the Day’ mis ik geen enkele aflevering. Maar ik ben ook realistisc­h. Op dit moment wisselt een club niet meer van coach. Ik ga ervan uit dat ik pas volgend seizoen weer aan de slag kan. Het enige positieve daaraan is dat je je beter op je opdracht kan voorbereid­en.”

Hoe lang wil je nog doorgaan?

“Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen in 2018, maar dat lijkt nu misschien wel kort dag. Ik wil nog minstens twee jaar voort doen als coach. Wat daarna komt, valt dan nog te bekijken.”

Sta je nog steeds achter je voornemen om de Rode Duivels te coachen op het WK van volgend jaar in Rusland?

“Die uitspraak is destijds volledig uit zijn context gehaald. Ik heb gezegd dat ik nog graag een WK wil doen. Of dat nu met België is of met een ander land, is mij

om het even.”

Volg je de Duivels nog?

“Uiteraard, al heb ik niet al hun wedstrijde­n gezien. Ik wil niet de rekening van bondscoach Roberto Martinez maken maar het is simpel: kwalificat­ie voor het WK is een must. En op dat WK mogen we niet tevreden zijn met minder dan de hoogste plaats.” Liverpool zal het in de strijd om de Champions League-plaatsen zonder Sadio Mané moeten doen. De pijlsnelle Senegalese aanvaller moet onder het mes wegens een meniscusbl­essure en is out tot het einde van het seizoen. Ook Philippe Coutinho (ziek) is onzeker voor de verplaatsi­ng naar Stoke. Divock Origi (foto), de voorbije twee wedstrijde­n goed voor twee doelpunten, krijgt zo goed als zeker opnieuw een plaats in de basis van trainer Klopp.

Kane opnieuw fit

Sneller dan verwacht is Harry Kane opnieuw fit bij Tottenham. De topschutte­r van Spurs (19 goals) miste de drie voorbije matchen door een enkelbless­ure. Door ziekte van Hugo Lloris en knieproble­men bij Michel Vorm zou de 22-jarige Spaanse derde doelman Pau Lopez in doel kunnen starten bij Spurs.(

 ?? Foto JG ?? Frank Vercautere­n op training met Samara. De Brusselaar wil zijn pensioen minstens een jaar uitstellen.
Foto JG Frank Vercautere­n op training met Samara. De Brusselaar wil zijn pensioen minstens een jaar uitstellen.
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium