Het Belang van Limburg

Ronny Van Geneugden wellicht bondscoach in Malawi

-

Ronny Van Geneugden wordt wellicht bondscoach van Malawi. De 48-jarige Hasselaar was gisteren in het Afrikaanse land om zijn verbinteni­s af te ronden. Hij wordt niet de eerste Belg aan het roer bij want Tom Saintfiet ging hem in 2013 vooraf.

The Flames,

Na zijn ontslag bij het Cypriotisc­he Paralimni heeft Ronny Van Geneugden een nieuwe uitdaging gevonden. Hij zal als Malawisch bondscoach Ernest Mtawali opvolgen, die in september aan de deur werd gezet na het mislopen van de Afrika Cup. Zijn eerste opdracht zou een kwalificat­iewedstrij­d voor de Afrika Cup worden tegen Madagaskar op 28 april. Misschien kan de ex-coach van Genk, OH Leuven en Waasland-Beveren daarvoor zijn oor eens te luisteren leggen bij Tom Saintfiet? De Antwerpse coach heeft een waslijst aan Afrikaanse nationale ploegen onder zijn hoede gehad, waaronder Malawi tussen juli en september 2013.

“Hij mag me altijd bellen voor advies”, reageert Saintfiet. “Malawi is een arm, maar voetbalmin­nend land. Het heeft een eigen competitie, maar de beste Malawiërs spelen in Zuid-Afrika of Mozambique. In mijn periode ging het tot op de laatste speeldag tussen ons en het grote Nigeria voor kwalificat­ie voor de Afrika Cup. Helaas werd het Nigeria, maar het spelerspot­entieel is dus wel degelijk aanwezig.”

Goed georganise­erd

Daarnaast kan Malawi terugvalle­n op een goed georganise­erde voetbalbon­d, ongewoon naar Afrikaanse normen. “De voorzitter is een ex-voetballer. Hij levert intelligen­t en goed werk, moeit zich ook nooit met het sportieve. Dat zal Van Geneugden zeker helpen. Toch zal het een aanpassing vergen. Hij heeft nooit eerder met een nationale ploeg gewerkt. Ronny zal er rekening mee moeten houden dat dat nog wat anders is dan een club coachen. Vooral de lokale media kunnen erg streng zijn voor buitenland­se coaches.”

 ?? Foto FAM ?? Ronny Van Geneugden (links) op de luchthaven van Blantyre met zijn makelaar Antonio Cabrela (rechts) en secretaris Alfred Gunda.
Foto FAM Ronny Van Geneugden (links) op de luchthaven van Blantyre met zijn makelaar Antonio Cabrela (rechts) en secretaris Alfred Gunda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium