Het Belang van Limburg

Vandoorne hoopt op regen

- Gert VERMERSCH

Het wordt een lastig weekend voor Stoffel Vandoorne in China. Niet alleen omdat de McLarenHon­da nog steeds niet vooruit te branden is, ook omdat zijn voorbereid­ing door de slechte weersomsta­ndigheden fiks werd ingekort. Niet dat de West-Vlaming nu in zak en as zit, verre van. In China is Stoffel Vandoorne niet langer het ‘snoepje van de dag’. Zijn persbabbel wordt tussen de zo typische huisjes van de paddock in Shanghai al een pak minder bijgewoond dan onder de bomen van Albert Park. Al zijn er nog altijd - vooral Britse - journalist­en die Vandoorne ronkende verklaring­en over de falende Honda-motor willen ontlokken. Het enige wat ze bijleren is iets wat wij al lang weten: de West-Vlaming laat nooit het achterste van zijn tong zien. Te gevoelige vragen worden afgewimpel­d met een droog, doch beleefd: “Daar ga ik niet op antwoorden.”

Een vraag waar Vandoorne wel wil op ingaan is die over de sfeer die er bij McLaren-Honda heerst. “Ik moet zeggen, het feit dat ik in Melbourne aan de finish ben geraakt heeft wel deugd gedaan”, legde de Rumbekenaa­r minzaam uit. “We beseffen dat we hard zullen moeten werken om hier uit te geraken, maar ook dat het ons zeker zal lukken.”

Nieuwe T-vleugel

Hard werken, daar werd gisteren door de Chinese weersomsta­ndigheden een stokje voor gestoken (zien randstuk). Welgeteld vier keer kon Vandoorne het 5,45 kilometer lange circuit van Shanghai afleggen. Voor het overige mocht hij in de pitbox wat chocolade peuzelen of naar een grappig The Flying Waffle is UnStoffabl­e kijken. De Chinezen zijn specialist­en in het maken van niet voor de hand liggende slogans, dat is ook dit jaar duidelijk.

Maar goed, het was niet meteen de voorbereid­ing die Vandoorne zich gewenst had. Voor dit weekend had hij immers nog geen meter op de Chinese omloop gereden.

“Veel wijzer zijn we er inderdaad niet van geworden”, gaf hij met de glimlach toe. “Er zijn leukere dingen dan een hele dag in de garage rond te hangen. Er zit niet veel anders op dan te proberen dat op zaterdagoc­htend, tijdens de laatste vrije training, goed te maken door wat meer rondjes te rijden.” Ook over de beruchte kleerhange­r, de nieuwe T-vleugel op de McLaren, kon Vandoorne dus nog geen oordeel vellen. “Iedereen heeft hier wel ergens nieuwe onderdelen op hun wagen steken en niemand heeft die kunnen uitprobere­n, dus zo erg is dat niet.” Zondag racen in wisselvall­ige omstandigh­eden zou voor Stoffel Vandoorne geen slechte zaak zijn. “In onze huidige situatie zou dat kunnen van pas komen, inderdaad”, besluit de West-Vlaming opgewekt. “Niet alleen omdat je als rijder dan meer mogelijkhe­den krijgt om je kwaliteite­n te tonen, maar ook omdat de race in zo een situatie alle kanten op kan. We zien wel.” Het hele jaar lang geeft Anthony Kumpen ons zijn inkijk in het leven, het lichaam en de psyche van een autopiloot.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Stoffel Vandoorne: “Er zijn leukere dingen dan de hele dag in de garage rond te hangen.” Inzet: de nieuwe T-vleugel, bijgenaamd de kleerhange­r.
FOTO PHOTO NEWS Stoffel Vandoorne: “Er zijn leukere dingen dan de hele dag in de garage rond te hangen.” Inzet: de nieuwe T-vleugel, bijgenaamd de kleerhange­r.
 ?? FOTO PHN ?? Sebastian Vettel.
FOTO PHN Sebastian Vettel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium