Het Belang van Limburg

“Voel ploegmaats beter aan”

Facundo Santucci droomt van ongeslagen terugronde

- Leo PEETERS

Vanavond snijdt Noliko Maaseik de terugronde van de play-offs aan in hal Vauban in Menen, een zware verplaatsi­ng. “Het bastion van de thuisploeg is die kleine zaal met dat laag plafond”, herinnert Maaseik-libero Facundo Santucci zich de Menense infrastruc­tuur. Het publiek kan vol adrenaline stevig uit de hoek komen. Het Argentijns­e sluitstuk voelt zich na de heenronde van de PO in zijn sas. “Drie ploegen strijden voor de twee finaletick­ets. Maaseik prijkt op de pole. Op één puntje volgt Roeselare. VCL Aalst staat al verder weg. Maar de stand kan bij dom verlies helemaal omslaan.”

“De volle druk ontwikkele­n, keihard vechten”, zo luidt het recept van de klepper uit Colon. Santucci speelde in Europa drie seizoenen bij Toulouse. “De Franse competitie is nog veel harder: tien ploegen halen een uitstekend niveau. Bij grote verplaatsi­ngen reis je ook een dag eerder af. Menen heen en weer in één dag is belastend. Franse clubs hebben meer armslag. Maar ik ben graag ik Maaseik. Mijn vrouw Cynthia is meegekomen. Ideaal tegen de eenzaamhei­d. Ze kookt voor mij en vaak ook voor Nicolas Bruno. Wij zijn vrienden voor het leven.”

Het Wijsmans-effect

Voor Santucci is de heenronde van de PO prima verlopen. Zeker in het licht van de blessures van Jelte Maan, Martijn Colson en Anders Mol . “We begonnen met 6 op 6. In Roeselare zag het er bij 2-1 somber uit, tot Wout Wijsmans voor 2-2 zorgde. We speelden niet geweldig, daarom dat verlies met 3-2. Maar dit had erger gekund.” Sportief-technisch directeur Wijsmans sleurde Maaseik dan naar een nieuwe 3-2 tegen Antwerpen. “Noem het gerust het Wijsmansef­fect. Met zijn klasse helpt hij ons oplossinge­n forceren. Ook omdat de Kroatische medical joker Ivan Raic zijn weg nog zoekt. Ik ken hem van bij het Franse Sète. Prima kerel. In Monza viel hij uit met een hernia. Na een operatie timmert hij weer aan de weg. Hij verdient alle krediet.”

Met Raic heeft coach Castellani ook een mannetje extra. “Net nu de kalender op een hoopje wordt gegooid. Castellani kan de posities invullen aan hand van de vorm van het moment. En in functie van de tegenstand­er.” Santucci heeft vele stappen vooruit gezet. “Ik voel beter aan hoe mijn maats reageren in moeilijke situaties.” De Argentijn kijkt uit naar een selectie voor de nationale ploeg in de World League. Hij wil een jaar bijtekenen, al heeft hij andere aanbieding­en op zak.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De Argentijn Facundo Santucci heeft andere aanbieding­en op zak.
FOTO RAYMOND LEMMENS De Argentijn Facundo Santucci heeft andere aanbieding­en op zak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium