Het Belang van Limburg

DEWITTE & DONCKIER

- Vervolg van blz. 9

woordelijk is voor het netwerk en dat vervolgens al dan niet met privé-exploitant­en uitbaat. Ofwel organiseer­t men de concurrent­ie per verbinding of een cluster van verbinding­en. Wie de operator ook wordt, De Lijn dan wel een privémaats­chappij, ze zullen allemaal subsidies krijgen omdat niet alle verbinding­en even rendabel zijn en er altijd een minimale dienstverl­ening zal moeten zijn. Voor goed te doen moeten wij de concurrent­ie aankunnen. We hebben terreinken­nis. We weten ook van de privatiser­ing in de Scandinavi­sche landen dat in het begin de kosten dalen, maar dat ze na verloop van tijd opnieuw stijgen. En dat omwille van de heel eenvoudige reden dat er in het begin heel veel privémaats­chappijen meedingen, maar dat die na verloop van tijd worden opgekocht door de grotere spelers. Er is minder concurrent­ie en de kosten gaan opnieuw omhoog.”

Een belangrijk Limburgs dossier is het Spartacusd­ossier. Er wordt al 12 jaar over gepraat. Het begint op een processie van Echternach te gelijken.

“Ik ben blij dat minister van Mobiliteit Ben Weyts erin is geslaagd om een nieuw akkoord te sluiten met Maastricht en Nederlands-Limburg. De sneltram zal tussen het station van Hasselt en Mosae Forum in Maastricht rijden. Op termijn blijft het de bedoeling dat de verbinding wordt doorgetrok­ken tot het station van Maastricht, ook in Nederland willen ze dat, eens de Wilhelmina­brug daar is vernieuwd. Minister Weyts mikt op 2021, dan zou de eerste sneltram moeten rijden. Ik denk dat dit haalbaar is, ook al moeten we nog een paar problemen oplossen. Zo moet er in Nederland eerst nog een nieuw bestemming­splan komen nu de sneltram niet doorrijdt tot het station van Maastricht. We moeten ook nog nagaan hoe we de aanbestedi­ng van de werken in de markt zetten. En we moeten nog een akkoord sluiten met Infrabel over de opheffing van een reeks overwegen. De Lijn en Infrabel hadden een akkoord over de verdeling van de kosten. Bij Infrabel zeggen ze nu dat ze andere prioriteit­en hebben en ook nog eens minder geld. Minister Weyts is nu in overleg met Infrabel. Een zaak moet nu al duidelijk zijn, wij gaan als De Lijn niet het deel van Infrabel voor onze rekening nemen. Ik weet dat het allemaal lang duurt. Maar procedures vragen veel tijd. Wanneer men dan ook nog eens moet overleggen met het federale niveau en met het Nederlands­e niveau, die elk op hun beurt gebonden zijn door procedures, dan duurt het veel langer.”

Hoever staan we met Lijn 2 Hasselt-Maasmechel­en?

“We hebben de communicat­ie met de gemeenten weer opgestart. We bekijken nu hoe we voor een tussenoplo­ssing kunnen zorgen. Er wordt gedacht aan een verbinding met trambussen. Maar trambussen kunnen maximaal 70 km/uur aan en zijn te traag om de snelweg te mogen gebruiken. Trambussen zijn in feite vooral bedoeld voor voorstadne­tverbindin­gen in eigen bedding.”

Dan worden het bussen en durven we nu al voorspelle­n dat er nooit iets in huis komt van een sneltram tussen Hasselt en Maastricht.

“Het Spartacusp­lan is één en ondeelbaar. Het is een netwerk met knooppunte­n en met drie snelle verbinding­en als ruggengraa­t. Dat willen we absoluut realiseren, zonder dat we ons blind staren op welk vervoersmi­ddel we inzetten. Hoe dan ook hebben sneltrams en light rail een groot capaciteit­svoordeel en het zorgt voor snellere en regelmatig­ere verbinding­en.”

En dan is er nog Lijn 3 HasseltNee­rpelt. Dat zou een treinverbi­nding moeten worden. Maar Infrabel heeft al geen geld om spoorwegov­ergangen af te sluiten, laat staan om een volledig nieuwe verbinding aan te leggen.

“Net zoals jullie kijk ik uit naar het investerin­gsplan van Infrabel. Er is hoop. Infrabel mag 1 miljard euro extra lenen voor o.a. de verdere uitbouw van het gewestelij­k expresnet rond Brussel. Daarnaast is er ook extra geld voor Vlaamse investerin­gen. De Vlaamse regering heeft in dat verband eerder een prioriteit­enlijst opgesteld en op die lijst staan 11 punten met de Lijn 18 Hasselt-Neerpelt bovenaan. De regering moet nu uitmaken waarvoor ze het extra geld wil inzetten.”

Zou het niet beter zijn mochten de spoorwegen geregional­iseerd worden zodat het hele openbaar vervoer in één hand komt.

“Daar ga ik met niet over uitspreken, dat is een politieke beslissing. De samenwerki­ng met de NMBS is al beter en van mij mag het nog beter worden, zodat de verschille­nde vervoersmo­di goed op elkaar aansluiten. Dat is in het belang van de reizigers.”

Hoe kijkt u naar het mobiliteit­sbudget?

Samen met jullie kijk ik met spanning uit naar het investerin­gsplan van Infrabel

“Hoopvol en verlangend. Het is een belangrijk element om te komen tot meer duurzame mobiliteit, in het bijzonder in onze steden. Het mobiliteit­sbudget geeft de mensen de mogelijkhe­id om doordacht om te gaan met hun mobiliteit. We moeten wel voorkomen dat hier twee debatten worden vermengd. Het debat om te komen tot een betere mobiliteit. En het debat om te komen tot meer nettoloon. Het zijn twee waardevoll­e debatten die afzonderli­jk moeten worden gevoerd.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium