Het Belang van Limburg

‘Rust in uitvoering’, een contradict­ie?

-

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Alex Soojung-Kim Pang, g, Rust in uitvoering, Kosmos Uitgevers, 2016, 352 blz.,

20 euro, e-boek: 12,99 euro.

Jim Loehr en Tony y Schwartz, Altijd scherp, Manage je e energie, niet je tijd, het geheim vanan high performanc­e, uitg. Maven Publishing, 2017, vert. Jonas de Vries, 288 blz.,

22 euro, e-boek 10 euro ro

XXStress en zijn broertje burn-out halen bijna dagelijks het nieuws, kinderen krijgen vakantiewe­rk mee naar huis, ‘stille dinsdag’ op de werkvloer, 85 procent van de werknemers heeft concentrat­ieprobleme­n, een op de drie lijdt onder stress, kortom: tijd om gas terug te nemen. Zo zegt althans Alex Soojung-Kim Pang, een consultant uit Silicon Valley, de plaats bij uitstek waar je-gek-werken een statussymb­ool is. Ergens in 2008 leunde hij doodellend­ig tegen een burn-out aan toen Microsoft hem met zijn gezin voor een jaarprojec­t naar Engeland stuurde. Daar ontdekte hij dat hij door minder hard te werken meer ideeen kreeg; dat hij vanuit een ontspannen houding beter werk kon afleveren.

Uit nieuwsgier­igheid ging hij op zoek naar d de relatie werk-rust bij hardwerken­de ‘grote geesten’ en hij ontdekte dat ze intens op de rem gingen staan en veelvuldig pauzes namen. Wandelen, dutten, suffen, brieven schrijven … het zat in hun gewone werkschema. De staatsman Churchill begon tijdens de Eerste Wereldoorl­og te schilderen. Ook de kunst van het schrijven moet hem ‘rust’ hebben gegeven, hij kreeg niet zomaar de Nobelprijs voor literatuur. En Darwin deed elke dag niet meer dan drie werkspurte­n van negentig minuten. Niemand van Pangs idolen kwam aan een 40-urige werkweek. Luilakken leken het. Pang bedoelt met ‘rusten’ niet een verblijf in Tomorrowla­nd. Zijn ‘rusten’ moet je zien als een vaardighei­d, een bewuste activiteit waarbij de hersenen evenzeer ‘aan het werk’ zijn. Ontvankeli­jkheid is al voldoende. Denk aan de bekende ingevingen ‘in rust’, tijdens het autorijden, onder de douche. Travakken, ploeteren, eindeloze uren kloppen is dodelijk voor de creativite­it, sloopt het lichaam en, vooral, geeft geen voldoening. exemplaren verkocht, zegt een sticker op de omslag.

Het vertrekt eveneens van het idee dat niemand nog tijd heeft. Heb je hard gerend dan moet je rusten, fysiek herstellen. Je fysieke conditie is als een benzinetan­k, een vat vol energie dat permanent bijgevuld moet worden. Zo heeft een mens nog drie reservoirs: een emotioneel, een mentaal en een spiritueel.

De auteurs bewegen zich doorheen het boek, vat na vat. Telkens uitgaand van concrete gevallen; die worden in fichevorm samengevat, met aan het slot van elk hoofdstuk ook een kort en overzichte­lijk ‘om te onthouden’.

Alles is daarbij gericht op het evenwicht verbruik/herstel, vooral niet uitstel van herstel. De kern komt meestal neer op een breuk met je comfortzon­e en het inslijpen van nieuwe rituelen, die soms maar enkele seconden vergen. Energie is alles, tijd speelt geen rol. Vandaar de ondertitel: manage je energie, niet je tijd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium