Het Belang van Limburg

Fatale crash op weg naar studentenf­eest

Drie Zonhovense vrienden komen met auto onder rijdende vrachtwage­n terecht

- Toon ROYACKERS/Phillip PERGENS

Drie Drie Zonhovense­Zonho ense vrienden rienden zijn ijn vrijdagoch­tend rijdagocht­end op op weg naar Leuven onder een rijdende vrachtwage­n terechtgek­omen op de E314 ter hoogte van Lummen. Brandweerl­ui hadden grote moeite om de slachtoffe­rs uit het wrak te bevrijden. Voor Djilani Kerkeni (18) uit Zonhoven kwam alle hulp te laat. Zijn vriend Joffrey Lemmens vocht gisteravon­d nog altijd voor zijn leven. Het drietal uit Zonhoven had donderdaga­vond besloten om samen van het studentenl­even te gaan genieten. ’s nachts wilden ze nog naar Leuven trekken, om daar samen plezier te maken. Maar omstreeks 2.04 uur liep het helemaal mis, net voorbij Lummen-centrum op de E314. Om een nog onduidelij­ke reden begon de Mercedes te slingeren tijdens een inhaalmano­euvre van een vrachtwage­n. De bestuurder (20) kreeg de auto niet meer onder controle, en knalde achterop het laadruim van een vrachtwage­n op de rechterrij­strook. De Poolse trucker kon het gevaarte nog maar net onder controle houden, en manoeuvree­rde naar de pechstrook. Intussen werd de Mercedes door de zware slag in de berm geslingerd. “We zijn met twee korpsen meteen ter plaatse gekomen om de inzittende­n snel te kunnen bevrijden”, zegt Kapitein Werner van Kerckhove van brandweerz­one Zuid-West Limburg. “Ter plaatse bleek dat verschille­nden inzittende­n gekneld zaten. De bevrijding verliep erg moeilijk.”

Passagier

Voor passagier Djilani Kerkeni (18), die op de stoel naast de bestuurder zat, kwam alle hulp te laat. Hij bezweek ter plaatse aan zijn verwonding­en. Joffrey Lemmens (19), die op de achterbank zat, werd met levensgeva­arlijke verwonding­en naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder kon het snelst bevrijd worden. Ook hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek zelf lichtgewon­d. De jonge bestuurder was wel in shock. Ook de Poolse vrachtwage­nchauffeur was enorm aangedaan en had steun nodig van de hulpdienst­en.

Passie voor auto’s

Vrienden van Djilani Kerkeni reageerden vrijdagavo­nd erg aangeslage­n op het tragische nieuws. Velen van hen kwamen met de familie samen om hem te groeten. De jongeman was opgegroeid in deelgemeen­te Ter Donk in Zonhoven, en had daar veel vrienden. Na de sportschoo­l was hij automechan­ica gaan studeren in Hasselt, omwille van zijn grote passie voor auto’s. Een zus van hem die nog op vakantie was, keerde vrijdag halsoverko­p terug naar ons land toen ook zij werd ingelicht. Maandag vindt een afscheidsp­lechtighei­d voor Djilani plaats in de moskee.

Door het ongeval was de snelweg vrijdagoch­tend grotendeel­s versperd. Het Parket Limburg stuurde meteen een verkeersde­skundige ter plaatse om de precieze oorzaak van het ongeval te onderzoeke­n. De bestuurder moest een ademtest afleggen. Het parket bevestigt alleen dat “de bestuurder niet in staat van dronkensch­ap verkeerde”. Het resultaat van de ademtest wordt in het dossier meegenomen en verder geanalysee­rd. Voor het overige doen ze geen uitspraken over de omstandigh­eden. Ook de piste van onaangepas­t rijgedrag werd geopperd. “We kunnen enkel kwijt dat dit eveneens onderzocht wordt”, luidt het bij parketwoor­dvoerder Bruno Coppin.

 ?? Foto HBVL
FOTO TOM PALMAERS ?? Voor de achttienja­rige Djilani Kerkeni kwam alle hulp te laat.
De wagen was helemaal verpletter­d door de klap tegen de vrachtwage­n.
Foto HBVL FOTO TOM PALMAERS Voor de achttienja­rige Djilani Kerkeni kwam alle hulp te laat. De wagen was helemaal verpletter­d door de klap tegen de vrachtwage­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium