Het Belang van Limburg

“Op festival wil je niet aan terreur denken”

Rugzakkenv­erbod Daydream: begrip en irritatie

- Geert VAN BAELEN

Vrijdag is in de late namiddag op de Lommelse industriez­one Kristalpar­k de intocht begonnen van enkele tienduizen­den festivalga­ngers voor het Daydream Festival dat zaterdag zijn hoogdag beleeft. Het rugzakkenv­erbod dat de organisati­e samen met de politie oplegt zorgde bij de opening van het terrein al bij al voor weinig problemen, al was er ook sprake van irritatie. “De plastic draagtas sla ik beleefd af”, zegt Elisa Guarraci (19). “Niet iedereen hoeft te zien wat ik bij heb.” De meeste jongeren die vrijdag als eersten het festivalte­rrein wilden betreden waren op de hoogte van het strenge rugzakkenv­erbod. Ze hadden hun bagage dan ook achtergela­ten op de camping of in de wagen. Het fouilleren aan de ingang verliep dan ook vlot. Wie toch niet op de hoogte was van het verbod, kon aan de hoofdingan­g een locker huren. Kostprijs: een schamele 10 euro voor twee dagen. En wie echt nog iets op het terrein wilde meenemen, moest dat in een doorzichti­ge plastic zak steken. “Ik ben nogal impulsief naar Lommel afgezakt”, zegt Elisa Guarraci (19) uit Genk. “Ik was dan ook helemaal niet op de hoogte. Ik was wel wat verbaasd, maar het is ook geen drama. Kleine spullen zoals lipstick en geld steek ik wel in broek- en jaszak. De plastic draagtas sla ik beleefd af. Niet iedereen hoeft te zien wat ik bij heb.”

Oncomforta­bel

Ook een trio Lanakense vrienden – Marnik van den Bergh (18), Dries Deridder (17) en Senn Willems (16) – vallen uit de lucht. “Dit verrast ons. We hadden toch graag op een comfortabe­le manier een jas of een trui meegenomen voor als het straks afkoelt. Van de andere kant hebben we wel begrip voor de extra veiligheid­smaatregel­en.”

Een groep feestvierd­ers uit Denemarken omschrijft het verbod in een eerste reactie als stupid. “We kunnen geen extra kleren mee naar binnen nemen. En met een zak rondlopen, zien we niet zitten. Bij ons in Denemarken kijkt de security in je rugzak, en als er geen probleem is laten ze je door. Waarom kan dat hier niet?” Als we voorleggen dat alle rugzakken controlere­n voor een onnodige ophoping aan de ingang zou zorgen, lijken ze begripvol. “Maar we hebben toch gemengde gevoelens. Mensen komen naar een festival om zich te amuseren. Bij terreurdre­iging wil je dan niet stilstaan.” Naast een rugzakkenv­erbod zijn er natuurlijk nog andere veiligheid­smaatregel­en in Lommel. Zo is de politie zichtbaar aanwezig en is de weg die langs het terrein loopt versperd met betonblokk­en.

 ?? FOTO GVB ?? Soms was het vechten om alles in de lockers te krijgen, maar de meesten slaagden er uiteindeli­jk toch in.
FOTO GVB Soms was het vechten om alles in de lockers te krijgen, maar de meesten slaagden er uiteindeli­jk toch in.
 ?? FOTO GVB ?? Voor de veiligheid­smaatregel­en niets dan begrip in Lommel.
FOTO GVB Voor de veiligheid­smaatregel­en niets dan begrip in Lommel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium