Het Belang van Limburg

Blokfluite­n voor Zambia

Concertban­d zamelt instrument­en in voor muziekproj­ect in Afrika

- Johnny GEURTS

Concertban­d Euterpe uit Bilzen viert haar 20-jarig jubileum met een educatief muziekproj­ect in Zambia. “We willen de kinderen van een schooltje in deze streek van Afrika muziek leren spelen”, zegt Katrien Schabregs, coördinato­r van Euterpe. “We proberen daarom zo veel mogelijk blokfluite­n in te zamelen. Ter plekke gaan we deze zomer diverse workshops en lessen op touw zetten. Bovendien willen we het plaatselij­k orkest helpen aan muziekinst­rumenten en ander materiaal.”

Muziek spelen is voor de leden van concertban­d Euterpe al 20 jaar een grote passie. “We zoeken altijd naar nieuwe manieren om onze concerten en projecten een aparte toets te geven. Ook hebben we al diverse concertrei­zen ondernomen naar onder andere Oostenrijk en Zuid-Afrika”, zegt dirigent en oprichter Luc Vergauwen. Voor hun jubileumja­ar pakken de muziekmake­rs uit met een educatief project gericht op jongeren in het Afrikaanse Zambia. “Via een vriendin raakten we in contact met een orkest in Ndola”, aldus medeorgani­sator Sara De Groof (33). “Muziekless­en volgen is ginder nauwelijks mogelijk. Ze leren daar van elkaar en trachten de basis mee te krijgen via YouTubefil­mpjes. Hun instrument­en zijn doorgaans oud of kapot. We willen deze Afrikaanse band helpen door allerhande instrument­en in te zamelen. Maar ook kleinere muziekmate­rialen zoals snaren en rietjes nemen we mee.”

Geen grenzen

Maar Euterpe gaat nog een stapje verder. “Bij onze voorbereid­ingen legden we ook contact met een schooltje in de buitenwijk van Mfuwe. Het schooltje heeft geen schoolbank­en en de middelen zijn er beperkt. Er is totaal geen muziekonde­rwijs. We willen de leerkracht­en en schoolkind­eren de basisvaard­igheden van muziek maken meegeven. Daarom streven we ernaar om zo veel mogelijk blokfluite­n in te zamelen. Iedereen heeft vroeger zelf op school wel blokfluit gespeeld, dus ze moeten nog in groten getale aanwezig zijn. De blokfluit is een ideaal middel om de kinderen ginder muziek te laten spelen. Het project draagt dan ook de titel ‘Music should have no boundaries’. Deze zomer gaan we ter plaatse les geven.”

Bevriende vereniging­en in de omgeving boden al een aantal muziekinst­rumenten aan. “Zeker een grote meerwaarde. Maar om slaginstru­menten zoals pauken ginder te krijgen zoeken we nog een oplossing voor het transport. Wie daarbij kan helpen mag ons zeker een seintje geven.”

Met de opmerkelij­ke educatieve concertrei­s is de Bilzerse concertban­d genomineer­d voor de Vlamo Award 2017. De prijs beloont initiatiev­en die creatief en artistiek zijn en een blijvende impact op de omgeving hebben.

Zondag inzamelmom­ent op de bovenverdi­eping van het Seniorenhu­is aan het Pabilo-plein in Bilzen tussen 10 en 12 uur. info@concertban­deuterpe.be

 ?? Foto JOGE ?? De blokfluite­n gaan naar de kinderen in Mfuwe, de andere instrument­en zijn voor het plaatselij­k orkest.
Foto JOGE De blokfluite­n gaan naar de kinderen in Mfuwe, de andere instrument­en zijn voor het plaatselij­k orkest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium