Het Belang van Limburg

Anderhalf uur gratis parkeren in Shopping 1

-

Wie voortaan zijn wagen op de parking van Shopping 1 stalt, mag daar negentig minuten gratis parkeren. Het gaat om een actie van vastgoedbe­drijf Wereldhave in samenspraa­k met de handelaars. Mogelijk leidt de maatregel zelfs tot een herziening van de tarieven bij de overige commerciël­e parkings in het centrum. “Wij wisten van niets”, zegt schepen van Mobiliteit Michaël Dhoore. Met enorme affiches en advertenti­es pakt Shopping 1 uit met de nieuwe campagne. Vanaf vandaag mag u uw wagen aan het Genkse shoppingce­ntrum parkeren zonder dat u uw portefeuil­le moet bovenhalen. Wel moet u een groene plastic munt gebruiken, zoals vroeger ook al het geval was. De teller gaat pas in werking als u langer dan negentig minuten blijft staan. Daarna betaalt u 1,40 euro per bijkomend uur. “Op die manier wordt de parking maximaal benut”, zegt Heidi Lenaerts van de handelaars­vereniging van Shopping 1. “Het is een beslissing die het vastgoedbe­drijf en beheerder Wereldhave genomen heeft in samenspraa­k met de handelaars.”

Maximumtar­ieven

Wellicht leidt de maatregel tot een verschuivi­ng van het parkeerver­loop in het centrum. “Neen, we zijn hier niet over geraadplee­gd”, zegt schepen van Mobiliteit Michaël Dhoore. “De maatregel zal ook wel de bedoeling hebben om leegstaand­e panden in Shopping 1 sneller ingevuld te zien worden. Ik heb begrepen dat er een samenwerki­ng met Q-park op til is om het parkeergeb­ouw van Shopping 1 uit te baten. We moeten nog zien hoe de parkeermar­kt zich dan zal zetten. We hebben in ieder geval afspraken rond maximumtar­ieven met de parkeerbeh­eerder. Uiteraard blijven we dit verhaal op de voet volgen.”

De maatregel heeft in ieder geval ook de handelaars van Shopping 2 en 3 geprikkeld. “Het is hier al ter sprake gekomen”, zegt een handelaar van Shopping 2. “Er gaat wel iets gebeuren, maar wat is nog niet duidelijk.”

Frank Cuypers van Shopping 3 geeft mee dat het onderwerp komende week op de agenda van de raad van bestuur staat. “Het is daar dat besproken wordt of er bij ons een prijswijzi­ging komt of niet. Een prijsstijg­ing zal dat alleszins niet worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium